Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oxford Analytica : Klaus Iohannis a îngropat ”democrația pluralistă” în România

Oxford Analytica, unul dintre cele mai apreciate think tank-uri din lume, analizează extrem de critic noul mandat la Palatul Cotroceni al președintelui Klaus Iohannis. Concluzionând, cum o arată titlul analizei, că ”președintele erodează democrația pluralistă din România”, experții spun că în ultima perioadă Iohannis pare izolat pe plan extern și nepopular în plan intern după ce s-a înconjurat tot mai mult de oameni provenind fie din mediul de afaceri, fie din servicii. 

Oxford Analytica îi reproșează lui Klaus Iohannis faptul că, în acest al doilea mandat, ”a încercat să reducă influența parlamentului, permițând epurarea judecătorilor anticorupție și aducând figuri militare în politică” și ”a subminat politica competitivă și controlul asupra guvernului” prin încheierea, în 2021, a coaliției PSD-PNL, ”partide în mod normal rivale, care dețin majoritatea în parlament”.

Analiștii spun că toate acestea s-au întors împotriva președintelui, a cărui popularitate ”este acum în cădere liberă”. Pe de altă parte, instalarea la putere a guvernului Ciucă, observă Oxford Analytica, a permis actualei puteri să preia controlul, ”cu sprijinul unei mass media semi-captive și al serviciilor de informații”. Rezultatul? ”Temerile sunt tot mai mari că un sistem dezordonat, uneori haotic, dar identitar pluralist, este înlocuit cu o versiune monolitică în care corupția și ineficiența continuă să prospere, dar fără controale și echilibre semnificative”, cred experții.

De altfel, Oxford Analytica mai constată slăbirea organismelor care puteau reduce amploarea corupției, de la presă a cărei tăcere ar fi fost cumpărată, la magistratură, supusă la numeroase ”intimidări”. Oxford Analytica dă exemplul intimidării magistraților independenți Camelia Bogdan și Cristi Dănileț și arată că ”Iohannis a dat dovadă de nonșalanță în fața acestor evoluții” îngrijorătoare.  

Dacă justiția nu mai funcționează și actele de corupție riscă să se poată extinde nestingherite, Oxford Analytica spune că România riscă tot mai mult să piardă fondurile europene, condiționate de respectarea standardelor statului de drept dar și să rateze din nou aderarea la Schengen. Dar cine a preluat controlul?

Analiștii Oxford Analytica vorbesc despre puterea tot mai mare a serviciilor de informații care s-au băgat inclusiv peste investitorii străini. Analiza OXAN dedică spațiu consistent proiectelor de lege ale serviciilor secrete, publicate în exclusivitate de G4Media, arătând că ”drafturile au fost elaborate de oficiali ai serviciilor de informații (un act de o legalitate îndoielnică) cu știința birourilor președintelui și premierului”. ”Propunerile ar crește considerabil puterile SRI, lăsându-l responsabil doar în fața președintelui și a consilierilor săi”, mai arată analiza citată.

În fine, Oxford Analytica nu uită să sancționeze presa dependentă de banii de la partide : analiștii critică lipsa din presa main stream a materialelor legate de plagiatul de care este acuzat premierul Nicolae Ciucă dar și faptul că nu s-a vorbit despre ultimul raport extrem de critic al Departamentului de Stat american, care a vorbit despre ”practicile de corupție generalizate”.