Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viktor Orban atacă UE de la Băile Tușnad: Stăm într-o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat

oban_3.jpg

Viktor Orban
Viktor Orban crede că migrația și transgenderii sunt marile probleme ale UE.
Sursa imaginii: 
Facebook/Viktor Orban

Aflat la Universitatea de Vară de la Tușnad, Viktor Orban s-a folosit de discursul său pentru a ataca Uniunea Europeană pe care a asemănat-o cu o „o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat.” Orban atacă Uniunea pe tema migrației acuzând statele occidentale că nu mai sunt națiuni, ci conglomerate de popoare. Migrația și transgenderii ar fi, potrivit lui Orban, principala problemă a UE.

 

Spiritual, Occidentul „s-a mutat în regiunea noastră”

„Într-o parte (a Uniunii Europene, n.r.) avem ţări, naţiuni, unde cu europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt niste conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o se se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a a continentului nostru (...,) procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%.”

De cealaltă parte, Orban vede Europa de Est și spune că în „sens spiritual,” Europa s-ar fi mutat „în regiunea noastră.”

Premierul maghiar consideră că în vest există o „ structură post-occidentală” și că există ă „bătălie” între cele două părți. Orban se plânge că „Bruxellul şi echipele soroşiste pur şi simplu vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi,” că ar fi oferit „post-occidentalilor” ca cetățenii săi să fie „lăsați în pace să decidă fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi.”

De altfel, Orban consideră că marile probleme ale Europei sunt migrația și trangenderii, iar războiul și crizlele energetică ar fi un „paravan în faţa ochilor noştri şi în jurul problematicii transgender şi a migraţiei.”

„Dar, de fapt, punctul de cotitură al viitorului sunt aceste probleme: demografia, migraţia şi ideologia gender şi asta este miza luptei dintre stânga şi dreapta. Nu uitaţi, doamnelor şi domnilor, că viitorul nostru depinde de această problemă şi cum ne putem apăra", a mai afirmat Viktor Orban.”

Orban: Ucraina nu va câştiga niciodată războiul împotriva Rusiei cu instructori și armament american

În ceea ce privește războiul din Ucraina, liderul de la Budapesta atacă din nou Europa care s-ar fi bazat pe „piloni greşiţi, pornind, printre altele, de la premisa că sancţiunile vor slăbi Rusia şi că va exista o susţinere din partea întregii lumi, lucru care nu s-a întâmplat.”

„În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american," a mai spus premierul maghiar. El crede că liderii occidentali au nevoie să „elaboreze o nouă strategie.” „Treaba UE nu este să stea de partea Ucrainei sau a ruşilor, ci să se încadreze undeva între Ucraina şi Rusia, asta ar fi esenţa unei nou strategii", a spus Orban.

Oficialul de la Budapesta a mai opinat că acest război nu ar fi avut loc dacă Donald Trump şi Angela Merkel ar mai fi fost liderii SUA, respectiv Germaniei.

Referidu-se la poziția Ungariei care este membră NATO, premierul Ungariei consideră că situația țării sale a devenit delicată: „NATO şi UE au decis că, deşi nu vor fi părţi beligerante, totuşi vor transporta armament şi vor pune sancţiuni grave asupra Rusiei, ceea ce înseamnă, ne place sau nu, dar de facto au devenit parte a acestui conflict. Acum suntem şi noi în aceeaşi situaţie belicoasă, că trebuie să ajutăm în aşa fel ucrainenii ca puterea de la Moscova să nu simtă sau să nu considere o situaţie în care noi ca NATO sau ca UE să fim şi formal parte beligerantă", a mai spus Orban.

Proteste românești la Tușnad

La începutul discursului lui Orban, un bărbat a afişat un banner pe care scria: "Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc", cu trimitere la motto-ul din acest an al Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, care este "Unele lucruri sunt eterne". Persoana în cauză a fost huiduită de participanţi şi a fost scoasă din incintă de forţele de ordine.

Deputatul PSD, Silviu Macovei, îi solicită premierului Viktor Orban sa-și ceară scuze României.

„Universitatea de vară de la Tușnad a fost gândită inițial ca un spațiu comun de armonizare între romani și maghiari. În ultimii zece ani, prezența românească s-a redus tot mai mult până am ajuns ca în acest moment acest eveniment să ajungă o rampă de lansare a unor atacuri contra SUA și UE din partea guvernanților din Ungaria. Este inadmisibil și condamnabil acest lucru, iar organizatorii ar trebui să ceară scuze României pentru că au permis aceste derapaje de care țara noastră se dezice ferm. Ar trebui ca aceasta ediție a Universității de vară de la Tușnad să fie ultima în care se mai petrec astfel de provocări de pe teritoriul țării noastre. Declarațiile lui Viktor Orban afectează imaginea României în Europa. Acest lucru trebuie sa înceteze, iar Universitatea de vara de la Tușnad să redevină la ce a fost gândită inițial sau să se închidă definitiv," a declarat Silviu Macovei, deputat român, membru în comisia SRI.

Laszlo Tokes i-a cerut sprijin lui Orban pentru autonomie în Ținutul Secuiesc

Laszlo Tokes, fost membru al Parlamentului European,  i-a cerut premierului lui Viktor Orban să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, în prezentarea pe care a susţinut-o la Școala de vară de la Băile Tușnad.

„Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a declarat fostul episcop reformat.

Laszlo Tokes a spus că incriminarea instituţiei autonomiei este o caracteristică a vieţii politice româneşti încă de la începutul anilor ’90. Politicianul l-a citat pe fostul preşedintele Ion Iliescu, și spune că potrivit unui document secret făcut public, Iliescu i-ar fi spus secretarului de stat adjunct american Richard Holbrooke, în 1995, că aprobarea cererii de autonomie ar „duce la bantustanizarea României”.

Potrivit lui Tokes, această viziune s-a reflectat şi în declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a avut loc în urmă cu doi ani, atunci când acesta şi-a acuzat oponenţii social-democraţi că „vor să asigure o autonomie largă pentru Ţinutul Secuiesc” şi că „vor să dea Transilvania ungurilor”.

Potrivit fostului episcop reformat, din cauza faptului că la Bucureşti autonomia este incriminată în mod constant, şi viaţa politică maghiară din Transilvania este divizată de subiectul autodeterminării naţionale.