Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


6 ianuarie: Delirul distructiv al "oamenilor deosebiți"

jan6comfrance24.jpg

"Mergeți acasă. Vă iubim, sunteți oameni deosebiți".
"Mergeți acasă. Vă iubim, sunteți oameni deosebiți".
Sursa imaginii: 
France 24

La Washington, 187 de minute de tăcere și inacțiune s-au aflat în centrul ultimei sesiuni estivale de audieri publice a comitetului parlamentar de investigare a evenimentelor de la 6 ianuarie 2021. Între orele locale 13:10 și 16:17,  președintele Trump s-a retras în sufrageria privată a Casei Albe, urmărind la televizor violențele de la Capitoliu dar refuzând să le pună capăt--cum îi dictau obligațiile asumate prin jurământ. În tot acest timp nu a contactat nici un lider al instituțiilor de forță, care au intervenit târziu, la comanda vice-președintelui Mike Pence și liderilor parlamentari; a urmărit impasibil, chiar satisfăcut, distrugerile comise în numele său, și a continuat să agite spiritele celor care, în Parlament, stăteau pregătiți să oprească ceremonia de validare a rezultatelor. Audierile publice ale comitetului 6 ianuarie vor fi reluate în septembrie.

Corespondentul RFI în SUA despre cele 187 de minute de inacțiune care au zdruncinat ordinea constituțională americană:

Gloata vandaliza, Trump tăcea.

Știa perfect ce se întâmplă. Vroia să fie în fruntea coloanei  insurgente, dar după deliberări turbulente care au durat aproape o oră Serviciul Prezidențial de Pază (Secret Service) l-a refuzat.

Frustrat, s-a resemnat cu postura de spectator.

La orele locale 13:25, un sfert de ora de la finalul mitingului incitator,  s-a retras în sufrageria privată a Casei Albe, s-a așezat în capul mesei și a urmărit ore în șir, pe ecranul montat pe perete, transmisiunea în direct a televiziunii Fox.

La 13:49, când hoarda infrângea rezistența perimetrului defensiv exterior al Capitoliului, Trump expedia pe Twitter reperele discursului său instigator.

La 14:13, când avangarda insurgenților pătrundea, prin ferestre sparte,  în incinta Parlamentului, președintele era implicat într-un dialog telefonic cu aghiotantul său Rudy Giuliani, care-i suna pe deputații și senatorii Republicani pregătiți să obstrucționeze ceremonia omologării rezultatelor.

Șapte minute mai târziu liderul lumii alternative expedia notoriul tweet în care-și acuza secundul că "n-are destul curaj să facă ce-i necesar". Două minute mai târziu, vice-președintele Mike Pence era evacuat a doua oară; pâlcuri de trumpisti agitați care-l căutau să-l spânzure ajunseseră la 12 metri. de  primul refugiu.

"Acel tweet m-a tulburat și îngrijorat.  Președintele își ataca vicele pentru că-și face datoria constituțională. Era opusul a ceea ce impunea momentul.  În loc să dezescaledeze, arunca gaz pe foc",

opina Matthew Pottinger, adjunct al Consilierului pentru Securitate Națională.

Donald Trump a continuat să arunce gaz pe foc deși s-aflat, din primele momente ale asediului, sub presiunea sfetnicilor oficiali, membrilor familiei și liderilor parlamentari.

"Am spus, îndată după ce am aflat că indivizi violenți au pătruns în Capitoliu, că e nevoie urgentă de un mesaj public  în care președintele  să ceară gloatei să  plece acasă. Mulți au gândit că mine,"

preciza în mărturie înregistrată șeful Consiliului Juridic al Casei Albe, Pat Cipollone.

Au încercat, printre alții,  subalterni ai lui Cipollone, asistenți prezidențiali și vice-prezidențiali, au încercat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe și doi adjuncți ai ei. Liderul minorității Republicane din Cameră, Kevin McCarthy, a trebuit să apeleze la fiica președintelui, Ivanka, după ce eșuase în convorbire directă să-și trezească liderul din apatie. Alții au recurs la bunele oficii ale ginerelui Jared Kushner sau la intercesiunea șefului de  cabinet Mark Meadows.

Rezultatul era mereu nul.

"Nu-i vorba, cum pare la prima vedere, de inacțiune într-o moment de criză. Era mai degrabă ultima faza a planului prezidențial de a uzurpa voința populară și a rămâne la putere. Trump s-a trezit doar când a devenit clar că tentativa sa de a amâna sau opri violent omologarea rezultatului a eșuat.  Abia atunci le-a cerut suporterilor să se ducă acasă, dar pe un ton empatic, de înțelegere a "durerii lor",

observa Democrata de Virginia Elaine Luria, membră a comitetului investigativ 6 ianuarie.

 Îndată după orele 16, când Trump a consimțit în sfârșit să iasă în Grădina cu Trandafiri pentru a  inregistra mesajul ce avea să fie difuzat la 16:17, Garda Națională, Poliția Federală, efective al Siguranței Interne erau mobilizate în evacuarea Capitoliului grație eforturilor vice-președintelui și liderilor parlamentari. Jocurile erau făcute.

"Vă simt durerea, vă știu supărarea. Alegerile ce-au trecut ne-au fost furate. Le-am câștigat categoric. Toată lumea o știe, în special dușmanii noștri. Acum însă trebuie să vă întoarceți acasă.  Avem nevoie de pace.  Alegerile au fost fraudate, dar să nu cădem în capcana ce ne-au întins-o adversarii. Mergeți acasă.  Știu ce simțiți. Vă iubim, sunteți oameni deosebiți".

Atâta tot, după ore de distrugere și violență care au zguduit ordinea constituțională, au provocat morți și răniți, enorme pierderi materiale și de imagine.

La orele 18:01, Trump expedia un tweet ce justifica încă o dată violența; la 18:27 pleca din sufrageria privată, în drum spre aripa rezidențială, murmurând agasat că Mike Pence l-a trădat.  În dimineața zilei următoare, 7 ianuarie, urma să se adreseze națiunii în discurs televizat. Abia seara s-a ajuns la un text acceptabil președintelui, care a refuzat, cum refuză până astăzi, să se recunoască  învins.

"Alegerile s-au terminat, Parlamentul a validat...Nu, nu vreau să spun că alegerile s-au terminat, doar că Parlamentul le-a validat. Okay"?

Dacă e OK vor trebui să decidă alegătorii în 2024. Netulburat nici de anchetele ce-l pândesc, nici de dezvăluirile ce l-au compromis, Donald Trump e gata să între iar în arena electorală, cu gând de revanșă.

"Donald Trump a ales să amenințe ordinea constituțională. Este nejustificabil,  inacceptabil. Fiecare american trebuie să hotărască dacă unui individ care s-a comportat ca Trump în timpul violențelor de la 6 ianuarie 2021 i se mai poate încredința vreodată o funcție de răspundere în  stat",

puncta vice-președinta comitetului investigativ, Republicana de Wyoming Liz Cheney.