
Politică
Tabăra de la Tușnad: de la un forum de dezbateri și dialog la o tribună a Fidesz
orban_tusnad.jpg

Tabăra de la Tușnad era inițial concepută ca un forum de dezbateri și de dialog româno-ungar, unde politicienii pot discuta informal chestiuni de actualitate. Ceea ce a funcționat un timp, la un moment dat au participat și președinți ai României, Emil Constantinescu și Traian Băsescu. Apoi, tabăra s-a transformat într-una ideologică, unde dezbaterile se fac exclusiv între membrii și simpatizanții taberei Fidesz. Evenimentul central este, fără excepție, discursul lui Viktor Orban, în ultima zi a taberei.
Discursul din 2014 a rămas memorabil, cel în care a expus proiectul democrației iliberale. Occidentul este în declin, iar societățile care se dezvoltă nu sunt cele cu o democrație liberală, ci altele, în speță Turcia și Rusia. Munca și interesul individual al oamenilor trebuie să fie în legătură strânsă cu comunitatea, cu națiunea.
"Noul stat pe care îl construim în Ungaria nu este stat liberal, ci un stat iliberal. Nu respinge valorile de bază ale liberalismului, ca libertatea, și aș mai putea spune câteva, dar nu face această ideologie elementul central al organizării statului, ci are o abordare specifică, națională", a spus Orban acum 8 ani.
Anul acesta ideea Occidentului ca o civilizație depășită și în descompunere, a revenit. Ceea ce vedem acum nu e doar un declin spiritual și demografic, ca acum 100 de ani, ci și un declin financiar și de putere, spune Orban.
Cel mai grav este că Occidentul a pierdut controlul asupra energiei. Occidentul nu mai are materii prime, doar putere militară și financiară, a spus prim-ministrul ungar.
Un alt nivel retoric
Apoi, Occidentul duce și o luptă. Cu nimeni altcineva decât cu Europa centrală, adică cu regiunea noastră. Scopul este de a forța această regiune să fie ca ei. "Bruxelles-ul, împreună cu trupele lui George Soros vor să trimită migranți în țară". Suntem condamnați, iar sentința a fost amânată doar din cauza războiului din Ucraina.
Orban a criticat însă nu doar Occidentul, ci și pe cei care cooperează cu acesta. Grupul de la Vișegrad este în dificultate, slovacii și cehii sunt de partea lor, ceea ce, în viziunea lui Orban, e ca și cum "ți-ai lega caii într-un grajd în flăcări".
Dacă în anii trecuți, atacurile lui Orban împotriva Occidentului și a Bruxelles-ului erau doar la nivel retoric, anul acesta a ajuns la un alt nivel.
Săptămâna trecută Parlamentul ungar, dominat de partidul lui Orban, Fidesz, a adoptat o rezoluție care prevede ca guvernul ungar să promoveze necesitatea transformării Parlamentului European. Cadrul actual al Uniunii Europene nu este capabil să fie o bază de cooperare în vremuri de criză. "Democrația europeană trebuie scoasă din drumul închis unde a fost dusă de Parlamentul European. Reprezentanții Parlamentului European trebuie delegați de parlamentele naționale, asigurând astfel adevărata legitimitate politică", se arată în rezoluție.
Dealtfel, aceste idei au fost deja expuse anul trecut, tot de Viktor Orban, printre care: trebuie permis ca parlamentele naționale să blocheze procesul legislativ european și ca guvernele și parlamentele statelor membre să inițieze procese legislative europene. Rezoluția a fost adoptată cu 130 de voturi pentru și 50 împotrivă, deci de acum Ungaria va promova această poziție în toate forurile Uniunii Europene.