Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Viktor Orban își reconfirmă ruptura față de politicile UE, prin discursul de la Băile Tușnad” (Valentin Naumescu)

Alexandru Muraru CNCD Viktor Orban.jpg

Viktor Orban, acuzat de declarații cu tentă rasistă
Viktor Orban, acuzat de declarații cu tentă rasistă
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Laszlo Beliczay

Declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad se înscriu în retorica sa naționalistă și ultraconservatoare. Iată ce spune la RFI Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Viktor Orban a afirmat în week-end la Școala de Vară din localitatea harghiteană Băile Tușnad că țările unde europenii și non-europenii se amestecă nu mai sunt națiuni. El a criticat pe de altă parte sprijinul Occidentului față de Ucraina în războiul cu Rusia. ”Stăm într-o mașină care are pană la toate cele patru roți”, a susținut liderul de la Budapesta.

Profesorul Valentin Naumescu spune că ”Viktor Orban își reconfirmă practic la Băile Tușnad această ruptură de politicile UE, de politicile occidentale, reconfirmă cursul ultraconservator, ultranaționalist al politicilor sale, din păcate, iată, chiar în România își găsește în fiecare vară cadrul propice să facă astfel de declarații”.

El precizează că ”în ceea ce privește concret ceea ce se întâmplă în cadrul UE cu Ungaria, devine tot mai îngrijorător și mai amenințător și probabil că la un moment dat, așa cum a sesizat foarte bine și cancelarul german, UE va trebui să rezolve această problemă a unanimității în ceea ce privește deciziile esențiale, cel puțin cele de politică externă și de securitate, pentru că iată, o singură țară din 27 de state membre poate bloca decizii importante ale UE și chiar poate bloca realizarea consensului occidental transatlantic. Dar știm că lucrul acesta este foarte dificil, necesită revizuirea Tratatului UE, care nu este deloc o procedură ușoară și care la urma urmei, trebuie ea însăși validată și ratificată în toate cele 27 de state membre, deci necesită la rândul ei un consens”.

 

De ce tace MAE de la București, după declarațiile lui Viktor Orban?

 

De ce tace Bucureștiul, după declarațiile antieuropene ale lui Viktor Orban de la Băile Tușnad? Valentin Naumescu spune că ”există o anumită rațiune în această atitudine. De obicei, declarațiile MAE se fac în raport cu relațiile bilaterale. Deci dacă ar fi existat declarații cu privire la stadiul relațiilor bilaterale sau la dosare care se află în acest moment în discuție între România și Ungaria, sigur ar fi fost necesară intervenția MAE. Domnul Orban reiterează însă pe de o parte, ca fond al problematicii, teme vechi, aproape obositoare, redundante, pe care le spune de opt, de zece ani, pe de altă parte, sigur, spune ce a declarat și la Bruxelles sau în alte capitale europene, cu privire la politicile UE, nu este nimic nou în ceea ce spune el, doar că, așa cum spuneam, contextul este din ce în ce mai grav, fiind nevoie acum de unitatea UE, a NATO, a Occidentului, în fața agresiunii Rusiei”.

Întrebat dacă nu s-ar impune totuși o delimitare clară a Bucureștiului, ținând cont tocmai de contextul delicat și de faptul că Viktor Orban a făcut declarațiile în România, profesorul a răspuns: ”Sigur, s-a transmis, din câte știu, înainte de această Școală de Vară, să nu facă declarații care să lezeze sensibilitatea părții române. Pe de altă parte, este la fel de adevărat că declarații de delimitare sau să se sesizeze ar trebui să facă și autoritățile de la Bruxelles”.

 
Valentin Naumescu, despre discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad