Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dmitri Peskov: atacul asupra portului Odessa nu va afecta acordul de cereale

peskov.jpg

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov, purtatărul de cuvânt al Kremlinului
Sursa imaginii: 
kremlin.ru

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declară că atacul din 23 iulie asupra portului Odessa nu ar trebui să afecteze punerea în aplicare a „acordului de cereale”,  semnat la Istanbul cu o zi înainte. Atacul ar fi vizat instalații militare, susține Peskov.

Atacul cu rachete „este legat exclusiv de infrastructura militară. Acesta  nu are nicio legătură cu infrastructura c implicată în îndeplinirea acordurilor și exportul de cereale. Prin urmare, acest lucru nu ar trebui să afecteze în niciun fel începerea procesului de expediere,” a declarat Dmitri Peskov presei, potrivit agenției Interfax, citată de publicația ucraineană Suspilne Media.

Ucraina, Turcia și ONU au semnat pe 22 iulie, la Istanbul, un acord privind deblocarea porturilor și exportul de cereale ucrainene. Rusia a semnat, de asemenea, un acord în oglindă cu Turcia și ONU.

Pe 23 iulie, armata rusă a atacat portul comercial maritim Odesa cu patru rachete de croazieră Kalibr, dintre care două au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană. În port „se aflau cereale care urmau să fie trimise la export.”

Ministrul Infrastructurii ucrainean, Oleksandr Kubrakov, a declarat că țara sa va continua pregătirile pentru începerea exportului de produse agricole pe Marea Neagră.  Deja se formează caravane de nave din porturile „Odesa”, „Chornomorsk” și „Pivdenniy”.