Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Von der Leyen cere solidaritate europeana privind reducerea gazului rusesc

ursula_foto.jpg

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen cere solidaritate in problema gazelor din Rusia
Sursa imaginii: 
Associated Press/via RFI

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat, pentru solidaritate la nivelul Uniunii Europene în sensul acumulării de stocuri de gaz natural, pe fondul obiecţiilor formulate de Spania şi Portugalia privind planul de reducere a consumului. 

 

"Şi statele membre UE care primesc doar puţin gaz din Rusia pot să fie afectate de posibila oprire a gazelor pe piaţa noastră comună", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit postului german NTV, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor europeni ai Energiei, programată marți.

"Considerăm că această propunere a fost formulată fără indicaţii prealabile, fără o dezbatere de orientare generală în Consiliul European, mai ales în contextul în care consecinţele economice şi impactul la nivel de redistribuire a resurselor sunt foarte importante. Nu se poate cere un sacrificiu pentru care nu a fost solicitată opinie prealabilă", a afirmat miercurea trecută vicepremierul spaniol Teresa Ribera, care este şi ministru al Tranziţiei Ecologice, potrivit cotidianului El Mundo.

La rândul său, Guvernul Portugaliei a transmis că nu va accepta planul Comisiei Europene deoarece este "nesustenabil". "Noi consumăm gaz din absolută necesitate", a argumentat João Galamba, secretar de stat pentru Mediu şi Energie în Guvernul de la Lisabona, citat de ziarul Público.

Și Franța este împotriva stabilirii unor obiective uniforme privind reducerea consumului de gaze în Europa, pe fondul unei crize energetice iminente, au declarat oficiali ai Ministerului francez al Energiei, potrivit Reuters.