Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Alegerea liderului Partidului Conservator – diferențe politice majore între Liz Truss și Rishi Sunak la dezbaterea televizată

rishi_sunak_liz_truss.png

Rishi Sunak și Liz Truss
Rishi Sunak și Liz Truss au luat parte la o dezbatere televizată extrem de animată
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

Candidații la funcția de lider al Partidului Conservator și ulterior prim ministru al Marii Britanii, Liz Truss și Rishi Sunak au dezbătut la BBC platforma politică pe care o preconizează ca șef al guvernului. Alegerea va fi decisă de membrii Partidului Conservator și rezultatul va fi anunțat pe 5 septembrie.

Subiectul central al discuției a fost politica fiscală, unde diferența dintre cei doi a fost netă: în timp ce Liz Truss, care este în continuare ministră de externe în guvernul condus de Boris Johnson, promite reduceri de impozite imediat, Rishi Sunak care a demisionat din funcția de ministru al finanțelor pe 4 iulie, spune că acum prioritatea este aducerea sub control a inflației, nu o mărire a datoriei publice pe care ar genera-o reducerile de impozite.

Această diferență clară a dominat dezbaterea televizată, desfășurată în fața unui auditoriu format din votanți ai Partidului Conservator la cele mai recente alegeri parlamentare din 2019.

Tonul dezbaterii a fost unul foarte animat, între doi politicieni care până acum trei săptămâni erau colegi de cabinet, iar diferențele lor nu se limitează doar la politici, ci și la stil. Sunak este clar mult mai articulat, cu tendința de a monopoliza dezbaterea și chiar agresivitate, în timp ce Truss, chiar după propria afirmație, nu este așa de dibace la prezentare.

Sunak a marcat câteva puncte reamintindu-i lui Truss poziții din trecut care le contrazic pe cele actuale, inclusiv faptul că la referendumul din 2016 a sprijinit rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, în timp ce el a fost de la început un sprijinitor al Brexit.

Ambii au dat asigurări că odată ajunși prim ministru, nu vor schimba politica dură față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și ambii consideră că China constituie o amenințare pentru Marea Britanie, deși aici și-au dat replici tăioase cu privire la poziții din trecut față de Beijing.

Liz Truss conduce în sondaje

Dar chiar dacă Sunak pare să se fi prezentat mai bine luni seara, el are un handicap enorm: sondajele de opinie arată că în intențiile de vot ale celor 160 – 200 de mii de membri de partid Truss conduce cu 62% - 38%.

Rishi Sunak și Liz Truss
Dezbaterea a căpătat accente contradictorii atunci când a venit vorba de poziția celor doi din trecut față de relația cu China
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

Mulți membri ai Partidului Conservator îl consideră pe Sunak principalul responsabil de căderea premierului Johnson din funcția de lider de partid prin demisia din guvern acum trei săptămâni, care a dus la o avalanșă de demisii ale deputaților Conservatori din funcții guvernamentale, ceea ce l-a silit în cele din urmă pe premier să-și dea demisia din funcția de lider de partid.

Cei doi candidați vor avea 12 întâlniri cu membri ai Partidului Conservator în diferite localități ale Regatului Unit, iar pe 4 august vor avea o a doua dezbatere televizată la Sky News.

La începutul lunii august membrii Partidului Conservator vor primi buletinele de vot cu cele două nume și vor vota prin poștă până pe 2 septembrie. Numele noului lider al Partidului Conservator va fi anunțat public pe 5 septembrie, după care premierul Johnson își va prezenta demisia, iar Regina Elisabeta a II-a va numi noul lider în funcția de prim ministru.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ