Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viktor Orban și teoria raselor

viktor_orban.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Viktor Orban

După teoria statului iliberal, expusă acum 8 ani la Tușnad, premierul ungar a făcut din nou înconjurul lumii cu viziunea sa despre cum ar trebui să fie societatea ungară. Mai exact, cum n-ar trebui să fie: să nu se amestece cu alte rase. Comunitatea evreiască din Ungaria a primit cu consternare teoria.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban expune din când în când opinii derutante. De data aceasta a surprins cu o teorie caracteristică partidelor extremiste, cum a fost de mult Partidul Vieții și Dreptății Ungare, MIEP, condus de Istvan Csurka, sau, mai de curând, Jobbik.

Să începem cu citatul: ”Stânga internaționalistă are o șmecherie: ei spun că în Europa trăiesc oricum popoare cu rase amestecate. Ceea ce este fals pentru că încurcă mai multe lucruri. Există o lume în care popoarele europene se amestecă cu cele care vin din afara Europei. Ei bine, asta este lumea cu rase amestecate. Și suntem noi, unde popoare care trăiesc în Europa se amestecă între ele. De aceea noi de exemplu, în bazinul carpatic nu suntem rase amestecate, ci suntem un amestec al popoarelor care trăiesc în propriul lor loc de origine european”, a spus premierul, concluzionând:

”Suntem de acord să ne amestecăm între noi, dar nu vrem să devenim o rasă amestecată, pentru asta i-am oprit pe turci la Viena și de asta i-au oprit francezii pe arabi la Poitiers, mai demult”, a explicat Orban.

Premierul a prezentat un text scris, pregătit dinainte, deci nu a fost un impuls de moment, o scăpare nefericită. Se observă intenția clară de a evita stigmatizarea unor rase, de a nu le califica inferioare celor europene și de aici necesitatea de a nu ne amesteca cu ele. Dar atunci de ce ar fi așa de important ca rasele europene să nu se amestece cu cele din afara Europei?

Menționarea raselor trezește amintiri amare, mai ales în rândul comunității evreilor. Rabinul-șef al Ungariei, Róbert Frölich a reacționat imediat, dar reținut. Intr-o postare pe rețelele de socializare, Frölich a menționat scriitori maghiari de origine evreiască, oameni care ”au fost victime ale teoriilor nebunești despre rase”.

 Apoi Frölich concluzionează: ”Sunt multe rase care trăiesc pe planeta noastră. Însă există una singură pe două picioare, lucrând, vorbind și câteodată gândind: Homo Sapiens Sapiens. Această rasă este unică și indivizibilă”.

La scurt timp după aceasta, comunitatea cultelor evreiești din Ungaria, MAZSIHISZ a publicat un comunicat în care își exprimă îngrijorarea față de declarațiile lui Orban. ”Termenii folosiți contravin în totalitate practicii care reprezenta o siguranță unică chiar și pe plan european pentru comunitatea evreiască”.

Președintele MAZSIHISZ, Andras Heisler a cerut o întâlnire premierului ungar pentru a discuta afirmațiile sale. ”Pe baza experiențelor noastre istorice și a istoriilor familiilor care trăiesc în conștiința noastră este important să ne ridicăm vocea împotriva exprimărilor din viața publică ungară care pot fi interpretabile”, se notează în comunicat.

 
Viktor Orban și teoria raselor