
Politică
”România poate face față unei reduceri a consumului de gaze. Șocul va fi în prețuri”
consultant_valentin_ionescu_romania_reducere_consum_gaze_preturi.jpg

Comisia Europeană recomandă statelor membre o reducere cu 15% a consumului de gaze, în contextul diminuării dependenței de Rusia, pe fondul războiului din Ucraina. Propunerea a provocat nemulțumirea unor țări ca Franța, Spania, Portugalia sau Grecia. Există și state ca Germania care sprijină demersul Comisiei.
Valentin Ionescu spune că ”la consumul european, șocul de furnizare este cumva asimetric, pentru că diferă de la țară la țară, atât consumul casnic, cât și cel industrial și atunci e normal ca atitudinea fiecărei țări să difere, în funcție de șansele de a face aprovizionarea pe termen scurt și de a-și face rezervele până în toamnă. Cu privire la România, gradul de dependență este ceva mai redus, noi am avut anul trecut un consum de 11 miliarde de metri cubi de gaz, dintre care 2,6 miliarde au fost importate. Am putea să facem față acestei situații, dar asta ar însemna, dacă ne raportăm la această reducere ce a fost recomandată, ar fi undeva la 1,6 miliarde de metri cubi de gaz. Este o cantitate ce nu poate fi compensată de exploatarea Mării Negre pe termen scurt, dar este posibil să fie importată prin terminalul care deja s-a realizat în Grecia sau prin conectorul care leagă Bulgaria și Grecia și ne asigură și nouă cât de cât o cantitate de gaz suficientă să acoperim în zona de sud a țării”.
Nord Stream 1: Gazprom reduce drastic livrările de gaz spre Europa
Otilia Nuțu: Dacă UE rămâne unită, poate dicta termenii în care va achiziționa gazul rusesc
În opinia sa, ”problema cea mai dificilă nu este atât în asigurarea cantității de gaz, problemele în șocul pe latura ofertei, deci pe aprovizionare, ar fi mai degrabă în prețuri, în sensul că nici o țară nu poate să stăpânească mișcarea prețurilor la gazul natural, în perioada care va veni, mai cu seamă pe intervalul noiembrie-martie-aprilie anul viitor. Deci jocul este nu doar în aprovizionarea cu gaz, ci mai cu seamă în ceea ce privește prețul gazului, care afectează atât prețurile industriale, cât și prețurile la consumatorul casnic (...). Șocul va fi mai degrabă în prețuri”.
Întrebat dacă în noul context geo-politic, pe fondul războiului din Ucraina, Pactul Verde european este pus între paranteze, Valentin Ionescu a răspuns: ”Green Deal-ul este suspendat în acest moment, pentru că nici o țară nu are în acest moment capacitatea de a închide acele uzine electrice sau uzine nucleare, așa cum își propuseseră inițial și mă refer aici în special la Germania, care nu mai are această posibilitate. De asemenea, exploatarea pe cărbune se reia, iar uzinele electrice care exploatează cărbunele vor fi exploatate în continuare câțiva ani, până când situația se va remedia, adică aici trebuie obținută o balanță în ceea ce privește materiile prime energetice. În momentul de față, această balanță este dezechilibrată. Pe termen scurt, nici o țară europeană nu are capacitatea de a face investiții și de a pune în exploatare noi tehnologii, care să înlocuiască atât uzinele nucleare, cât și cele care folosesc de pildă gazul natural sau cărbunele, nu se poate”.