Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frații Italiei, partidul de dreapta care ar putea prelua puterea (analiză France 24)

Șefa partidului Frații Italiei (FdI), Georgia Meloni, salută de pe scena adunării organizate de către partidele Liga (Lega), Frații Italiei (FdI) și Forza Italia (FI), în semn de protest față de guvern, pe 4 iulie 2020, în Piazza del Popolo din Roma.

Șefa partidului Frații Italiei (FdI), Georgia Meloni, salută de pe scena adunării organizate de către partidele Liga (Lega), Frații Italiei (FdI) și Forza Italia (FI), în semn de protest față de guvern, pe 4 iulie 2020, în Piazza del Popolo din Roma.
Sursa imaginii: 
Tiziana Fabi/AFP via France 24

Singurul partid din opoziție din timpul guvernului de uniune națională al tehnocratului Mario Draghi, gruparea post-fascistă Frații Italiei, pare că va obține un rezultat bun la alegerile de pe 25 septembrie, șefa partidului, Giorgia Meloni, fiind favorită pentru funcția de prim-ministru al Italiei.

Având toate șansele să devină prima femeie care ocupă funcția de prim-ministru din Italia, Meloni își folosește mereu propriile lozinci în cadrul adunărilor electorale: „Sunt femeie, sunt mamă, sunt italiancă, sunt creștină și nu îmi veți putea răpi asta”.

Născută în cartierul muncitoresc Garbatella din Roma, departe de elitele orașului, cu o mamă de origine siciliană și un tată din Sardinia, liderul Fraților Italiei culege acum roadele după ce a avut curajul să creadă că partidul său va fi singura putere care i se va opune lui Draghi, care și-a format marea coaliție în februarie 2021.

Partidul Frații Italiei este favorit în rândul grupărilor politice italiene, bucurându-se de sprijinul a 23% din populație, după o ascensiune lentă, dar sigură, potrivit sondajelor Politico.

„Timp de un an și jumătate, indiferent de nemulțumirea pe care au avut-o italienii, au avut un singur sprijin: Frații Italiei”, a spus Marc Lazar, expert în problemele din Italia din cadrul Universității Sciences Po din Paris. „De aceea a făcut progrese importante la alegerile locale și este unul dintre marile partide din țară, așa cum arată sondajele”.

În prezent, gruparea Frații Italiei se află în fața Partidului Democrat de centru-stânga cu doar un procent. Dar, împreună, dreapta extremă și dreapta au mai multă putere decât cealaltă parte a spectrului politic: partidul naționalist-populist Liga al fostului ministru de Interne, Matteo Salvini, ocupă locul trei în sondaje, cu 15 procente. Gruparea Frații Italiei are o alianță cu Liga și partidul Forza Italia condus de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, aflat pe locul patru, cu opt procente în spatele Mișcării Cinci Stele.

Istoria post-fascistă

Partidul lui Meloni a fost înființat în 2012, fiind succesorul Alianței Naționale, care s-a „ridicat din cenușa” Mișcării Sociale Italiene (1946-1947), fondată de membrii Partidului Național Fascist al dictatorului Benito Mussolini. Meloni neagă faptul că ar avea vreo legătură cu ideile lui Mussolini, având grijă să îi condamne dominația.

„Meloni a fost o activistă a politicii post-fasciste încă din tinerețe”, a spus Piero Ignazi, profesor emerit în cadrul Universității din Bologna și expert al Fraților Italiei. „În mare măsură, identitatea partidului este legată de tradițiile post-fasciste. Dar idealurile sale includ aceste tradiții, dar și niște idei conservatoare majoritare și elemente neoliberale, cum ar fi libera inițiativă”.

Dar partidul Frații Italiei are câțiva membri care sunt nostalgici după dominația dictatorului, ziarul Secolo d’Italia făcând afirmații neclare despre acest capitol din istoria țării.

Cu toate acestea, Meloni s-a distanțat de liderul care a devenit „marioneta” lui Adolf Hitler.

Prezentându-se ca fiind susținător al familiei și al identității naționale italiene, partidul Frații Italiei sprijină politicile pronataliste pentru a rezolva problema ratei natalității scăzute din țară, propunând înființarea maternităților gratuite și introducerea alocațiilor familiale lunare în valoare de 400 de euro.

De asemenea, Meloni s-a opus căsătoriilor între persoane de același sex și vrea să închidă porturile Italiei pentru migranții care sosesc din Libia.

Ea este o apropiată a prim-ministrului naționalist al Ungariei, Viktor Orban, dar și a partidului francez de dreapta Adunarea Națională și a grupării politice Vox din Spania. Meloni are legături și cu extrema dreaptă americană, participând la Conferința de acțiune politică conservatoare și la „Micul dejun cu rugăciune”, alături de fostul președinte Donald Trump.

„Mașinăria electorală”

Dar Meloni a adoptat o poziție mai tolerantă în privința anumitor chestiuni, promițând să asigure dreptul la avort în Italia, fiind o schimbare a opiniei inițiale. De asemenea, Meloni a arătat un sprijin hotărât față de Ucraina și alianța atlantică odată cu invazia Rusiei de pe 24 februarie, ducând la o diferență semnificativă față de atitudinea incertă a lui Salvini și Berlusconi, ambii având înainte legături cu președintele rus Vladimir Putin.

În plus, partidul Frații Italiei și-a mai domolit sentimentele anti-UE; nedorindu-și să părăsească alianța sau zona euro, spunând că preferă o „Europă a Națiunilor”.

S-ar putea să îi fie mai ușor lui Meloni să adopte această poziție, deoarece Italia beneficiază acum de fonduri de redresare Covid-19 în valoare de 200 de miliarde de euro din partea UE.

„Meloni își afișează programul coerent și etica profesională importantă”, a precizat Lazar. „Meloni este singura femeie într-o lume a bărbaților; aceasta a organizat convenția partidului în luna mai, înconjurându-se de intelectuali și politicieni de dreapta, dar nu neapărat de susținători ai dreptei extreme. Astfel, devine un candidat potrivit pentru funcția de prim-ministru”.

Meloni se află pe scena politică de ceva vreme, devenind deputat la 29 de ani, în 2006. Doi ani mai târziu, s-a alăturat cabinetului lui Berlusconi, ocupând funcția de ministru al Tineretului.

Profitând de conduita sa serioasă, de trecutul său din clasa muncitoare și de faptul că e femeie în lumea politică italiană condusă de bărbați, Meloni a extins popularitatea Fraților Italiei dincolo de regiunile rurale, sudice – obținând mai multe victorii la alegerile locale din nordul Italiei, care este dominat de partidul Liga, și având rezultate impresionante în Palermo, cel mai mare oraș sicilian, care este un vechi „bastion” al extremei stângi.

Dar, în timp ce strategia lui Meloni dă rezultate, partidul său ar putea fi distrus de victorie în cazul în care va câștiga alegerile legislative, luând în considerare diviziunile dintre dreapta extremă și dreapta, dar și sentimente personale de ură dintre ea și Salvini.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24