Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


REPER: Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor să explice legăturile pe care le au cu Viktor Orban

ciolos_foto.jpg

Dacian Cioloș
REPER cere explicații de la Kelemen Hunor și Nicolaie Ciucă pentru derapajele lui Viktor Orban la Tușnad
Sursa imaginii: 
Facebook/Dacian Cioloș

Formațiunea fondată de Dacian Cioloș, REPER, le cere premierului Nicolae Ciucă și vicepremierului Kelemen Hunor să explice „legăturile pe care le au cu liderul proputinist, rasist și xenofob al Ungariei, Viktor Orban”, potrivit unui comunicat.

REPER îi cere vicepremierului Kelemen Hunor să ia poziție de urgență în chestiunea declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban și să explice public apropierea sa de regimul de la Budapesta.

„Faptul că domnia sa este un cetățean român de etnie maghiară nu îi scuză în niciun fel derapajele politice, dimpotrivă, îl obligă la un comportament responsabil și onest față de toți cetățenii României. Domnul Hunor este obligat moral de statutul său politic, de funcția de președinte al UDMR și de poziția de vicepremier să se dezică urgent și fără ezitare de declarațiile iresponsabile ale amicului său politic.”

„UDMR a avut privilegiul și posibilitatea de a face parte din multe coaliții guvernamentale și ia parte la decizii cruciale pentru România. În aceste condiții, liderul acestei formațiuni este obligat să respecte cetățenii care i-au oferit această onoare și să se distanțeze de un politician iresponsabil care discută despre puritatea rasei și este de acord cu moartea nevinovată a mii de ucraineni,” afirmă comunicatul REPER.

Potrivit formațiunii lui Ciolos, declarațiile făcute de Orban la Băile Tușnad „dovedesc fără nicio urmă de îndoială că avem de-a face cu un personaj politic toxic, susținător fățiș al acțiunilor regimului rus condus de Vladimir Putin, rasist, xenofob și sabotor al proiectului european. Este bine cunoscută blocarea sancțiunilor europene de către guvernul de la Budapesta, incapabil în nenumărate rânduri de solidaritate europeană. Faptul că ministrul de externe ungar a mers la Moscova pentru a obține favoruri de la regimul criminal de la Kremlin este descalificant pentru un politician din Uniunea Europeană și dovedește o lipsă de respect pentru victimele războiului din Ucraina.”

„În același timp, îi cerem premierului Nicolae Ciucă să fie prezent în Parlamentul României în prima sesiune parlamentară din această toamnă și să explice de ce tolerează o coaliție guvernamentală din care face parte o formațiune politică tolerantă şi chiar prietenă cu sabotori ai proiectului european.”

„Nu dorim interzicerea evenimentelor de la Băile Tușnad, nu cerem interzicerea lui Viktor Orban la astfel de evenimente pentru simplul fapt că acesta este liber să se facă singur de râs printr-un discurs anacronic și ridicol. Dar este inadmisibil guvernul României să tolereze, în tăcere, afirmații naziste din partea unui şef de guvern din Europa, iar politicieni români care conduc Guvernul României să nu sancționeze, ba chiar să gireze astfel de evenimente şi să se asocieze cu astfel de personaje toxice”, se menționează în finalul comunicatului.