Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Țările UE ajung la un acord privind reducerea consumului de gaze în această iarnă

picture-two-young-businessmen-street-shaking-hands.jpg

Înțelegere privind reducerea consumului de gaz în UE
Înțelegere privind reducerea consumului de gaz în UE
Sursa imaginii: 
Freepik.com

Statele  Uniunii Europene au convenit asupra unui regulament de urgență pentru a reduce consumul de gaze naturale în această iarnă, în timp ce Europa se pregătește pentru o iarnă cu aprovizionarea incertă din partea Rusiei, anunță Reuters.

"Aceasta nu a fost o misiune imposibilă! Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaze în perspectiva iernii care urmează", a scris, într-un tweet, Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE.

Miniștrii Energiei au aprobat o propunere prin care toate țările UE să reducă în mod voluntar consumul de gaz cu 15% în perioada august-martie. Reducerile ar putea deveni obligatorii în cazul unei urgențe în materie de aprovizionare, dar acordul prevede scutiri pentru numeroase țări și industrii, după ce unele guverne s-au opus propunerii inițiale a UE.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acordul îi va arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită în fața ultimelor reduceri de gaze impuse de Moscova.

Europa se confruntă cu o presiune sporită a gazelor începând de miercuri, când compania rusă Gazprom a anunțat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate.

În condițiile în care peste zece țări din UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor rusești, Bruxelles-ul îndeamnă statele membre să se pregătească economisind gazul și stocându-l pentru iarnă, de teamă că Rusia va întrerupe complet fluxurile ca represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.