Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Centrul de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene, inaugurat la Istanbul

centru_coordonare_export_cereale.jpg

Centrul de coordonare comun (CCC), responsabil de controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a fost inaugurat miercuri la Istanbul.
Sursa imaginii: 
Nada Bashir/Twitter

Centrul Comun de Coordonare, care va monitoriza exporturile de cereale din Ucraina, a început să funcţioneze miercuri, la Istanbul, fiind rezultatul acordului între Rusia, Turcia, Naţiunile Unite şi Ucraina.

"Centrul are o semnificaţie specială pentru întreaga lume şi va fi utilizat doar în scopuri umanitare", a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, potrivit Mediafax.

"Acordul părţilor va fi valabil 120 de zile, dar va continua dacă niciuna dintre părţi nu cere încheierea tratatului. Pregătirile şi planificarea pentru plecarea primelor nave cu cereale din Ucraina continuă", a subliniat oficialul turc.

Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei au semnat vineri, prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, acorduri care permit reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Acordurile prevăd inspectarea la sosirea în Turcia a navelor care transportă cereale din Ucraina, crearea de culoare de navigaţie securizate şi garanţii că sancţiunile Occidentale nu vor viza exporturile ruse de cereale şi de fertilizatori.