Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eugen Tomac: Guvernul să-i transmită oficial lui Viktor Orban că nu mai e binevenit în România

Alexandru Muraru CNCD Viktor Orban.jpg

Viktor Orban, acuzat de declarații cu tentă rasistă
Viktor Orban, acuzat de declarații cu tentă rasistă
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Laszlo Beliczay

Discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad este unul în pur stil nazist, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP. El cere Guvernului de la București să-i transmită oficial premierului Ungariei că nu mai este binevenit în România, decât atunci când va fi invitat.

Viktor Orban a scandalizat din nou cancelariile europene și o bună parte a opiniei publice, după ce a vorbit în week-end la Școala de Vară de la Băile Tușnad despre puritatea rasei maghiare și a atacat Uniunea Europeană, pentru sprijinul oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Eugen Tomac critică retorica premierului ungar: ”Discursul lui Viktor Orban mi-a dat fiori (...). Nu credeam că pot auzi în secolul nostru un discurs pe care îl folosea și Hitler. Este inadmisibil așa ceva. Este inadmisibil ca un om politic, indiferent de funcția pe care o are, să-și permită să vină pe teritoriul României și să vorbească în asemenea termeni”.

Liderul PMP spune că ”autoritățile române, primul-ministru, au obligația să-i explice lui Orban că nu mai este binevenit pe teritoriul României, decât atunci când va fi invitat, pentru că acest exercițiu în numele solidarității cu comunitatea maghiară produce, iată, situații în care este pusă până la urmă și țara noastră. Nu poți veni oricând în România și transmite mesaje care pur și simplu sunt convins că pe măsură ce vor fi cunoscute în întreaga lume, vor produce reacții”.

 

Peter Eckstein-Kovacs: Rasismul lui Viktor Orban îmi dă fiori. UDMR să se delimiteze de el

 

”Viktor Orban își reconfirmă ruptura față de politicile UE, prin discursul de la Băile Tușnad” (Valentin Naumescu)

 

Întrebat cum poate fi interzis accesul în România premierului unei țări vecine prietene, Eugen Tomac a răspuns: ”Ne aflăm în fața unui precedent extrem de periculos și aici avem obligația să fim extrem de fermi, iar autoritățile române îi pot transmite lui Viktor Orban, în urma acestui incident absolut condamnabil și inadmisibil, că nu mai este binevenit, decât cu acordul autorităților române pe teritoriul României, pentru că nu poate fi România transformată într-o sală de spectacol de prost gust și unde se prezintă ori de câte ori are chef Orban, pentru a spune tot felul de enormități. Deci din acest punct de vedere, în urma acestui derapaj, nu văd nici o problemă în a i se comunica oficial lui Viktor Orban că prezența sa pe teritoriul României în numele acestei preocupări constante față de minoritatea maghiară nu mai este binevenită (...). Aici a fost o exprimare în pur stil nazist și acest lucru trebuie condamnat și sancționat”.