Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Propaganda rusă lovește din nou : o hartă stârnește reacții vehemente

263357385_10158041296446851_1553407750137906522_n.jpg

Sursa imaginii: 
https://www.facebook.com/Dmitry.Medvedev

Ministerul român de Externe a reacționat ferm după ce Dmitri Medvedevev a publicat pe o rețea de socializare o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României și altor state vecine Ucrainei. „Astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă și dezinformare la care recurge” Rusia, a comentat MAE.

„MAE respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o rețea de socializare o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României și altor state vecine Ucrainei. MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă și dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federația Rusă și care a fost amplificat după declanșarea războiului ilegal și ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei. Astfel de așa-zise <propuneri> și <analize> care vizează redesenarea aleatorie a granițelor unor state și promovează astfel încălcarea dreptului internațional nu reprezintă decât încercări complet nereușite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaționale bazate pe reguli”, potrivit unui comunicat de presă.

MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional și reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei. „România este și va rămâne un partener al Ucrainei și reconfirmă susținerea deplină și compasiunea profundă față de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esență, un proiect de promovare și consolidare a păcii în Europa, cât și a determinării poporului ucrainean de a-și asuma plenar principiile și valorile spațiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internațional”, se arată în finalul comunicatului.

Fostul preşedinte al Rusiei şi unul dintre cei mai importanţi oameni ai lui Putin, Dmitri Medvedev, a publicat pe Telegram o hartă a împărţirii Ucrainei de către statele vecine, potrivit The Odessa Journal. Pe harta imaginară a lui Medvedev, Ucraina este "împărţită" între Rusia, Polonia, România şi Ungaria. Belarusul, principalul aliat al Moscovei, nu ar primi nicio regiune. Potrivit lui Medvedev, această hartă a fost creată de "analişti occidentali", dar fără să îi numească.