Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament, spre reexaminare, Legea privind protecţia avertizorilor în interes public

klaus_iohannis_summit_nato_uniti.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, informează Administraţia Prezidenţială. 

„Deşi modificările aduse în procedura legislativă sunt în marja de apreciere a statelor, apreciem că acestea conduc la un efect contrar celui urmărit de Directiva europeană, şi anume eliminarea unor sarcini administrative pentru unităţile administrativ-teritoriale de mici dimensiuni, a căror capacitate administrativă este mai redusă”, arată şeful statului în solicitarea transmisă Legislativului. "Analizând conţinutul normativ al Legii privind protecţia avertizorilor în interes public în vederea asigurării transpunerii adecvate a Directivei (UE) 2019/1937, precum şi ţinând cont de recunoaşterea europeană a instituţiei avertizorului în interes public şi a contribuţiei acesteia la crearea unei culturi a transparenţei şi a responsabilităţii democratice, apreciem că unele dintre soluţiile legislative propuse se impun a fi reanalizate de către Parlament", a precizat şeful statului în cererea de reexaminare.

Actul normativ reglementează cadrul general în materia protecţiei persoanelor ce raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat şi transpune Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Şeful statului arată că directiva a fost adoptată în scopul prevenirii încălcărilor dreptului Uniunii Europene şi protejării persoanelor care raportează astfel de încălcări şi trebuia transpusă în legislaţia naţională până la data de 17 decembrie 2021.

Având în vedere că protecţia avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupţiei, preşedintele Iohannis subliniază că o transpunere necorespunzătoare a directivei implică riscul declanşării unei proceduri de infringement, cât şi cel al activării mecanismului de condiţionalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Amintim, Curtea Constitutională a respins, pe 13 iulie, cu unanimitate, o sesizare a USR în legătură cu Legea privind protecţia avertizorilor în interes public.

20 de ONG-uri i-au cerut președintelui să nu promulge legea în condițiile în care, susțin specialiștii, în forma adoptată de legislativ, aceasta diminuează mecanismele de protecţie a avertizorilor de integritate.