Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viktor Orban: ”Nu este vorba de o problemă rasială, ci de una culturală”

viktor_orban.jpg

Viktor Orban la un miting electoral, Budapesta, 15 martie 2022
Sursa imaginii: 
© Attila Kisbenedek, AFP via France24

În timp ce ministrul ungar de externe numește nonsens faptul că Viktor Orban ar fi rasist, comunicatele care condamnă declarațiile cu tentă rasistă pe care premierul ungar le-a făcut recent la Tușnad continuă să vină. Sunt și unele care îl laudă.

La o zi după plecarea, în semn de protest, a unuia din consilierii principali ai lui Viktor Orban, și ambasada Statelor Unite a publicat un comunicat. Textul e scurt și nu menționează nici la ce face referire, nici persoană, dar mesajul este explicit. "Ambasada Statelor Unite ale Americii condamnă orice ideologie, politici și retorici care alimentează doctrinele urii și diviziunile. Nu trebuie să uităm niciodată că ceea ce a început ca o retorică rasistă și xenofobă a liderilor secolului 20 s-a escaladat și a culminat în genocidul a milioane de oameni. Demnitatea umană și egalitatea nu cunosc granițe naționale și considerăm că diversitatea familiei omenirii este una din cele mai mari puteri ale noastre", notează comunicatul ambasadei SUA în Ungaria.

Pe plan intern, zeci de membri ai Academiei Ungare de Științe au semnat o petiție în care condamnă explicit declarațiile lui Viktor Orban. "Rasa umană este unitară, de aceea menționarea raselor umane, respectiv a amestecului lor este greșit biologic din start, iar referirea politică la acestea aduce în memorie un sistem de idei care au provocat o serie de catastrofe", scriu academicienii. "Considerăm inacceptabil ca primul ministru să lege viitorul poporului maghiar de teorii nefondate științific și ideologii periculoase", afirmă semnatarii petiției.

Intre timp, Orban a plecat la Viena pentru a se întâlni cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Este prima sa apariție publică după discursul de la Tușnad. La conferința de presă de după întâlnire, premierul ungar s-a referit și la aceste declarații. "Se mai întâmplă să formulez ambiguu", a spus Orban, clarificând: în politică nu există abordări biologice, ci pe baze culturale. "Eu am o poziție directă, mă definesc ca un politician antimigrație și antiimigrație. Aceasta nu e o chestiune rasială, ci culturală. Noi vrem să ne păstrăm civilizația așa cum este", a spus premierul.

Liderul cecenilor, Ramzan Kadirov a lăudat ideile lui Orban, e drept, altele decât cele privind rasele. Premierul ungar spunea tot la Tușnad că rușii au cerut încă înaintea invaziei ca Ucraina să nu devină membră NATO, și să nu fie amplasate aici arme care pot atinge teritoriul Rusiei. Statele occidentale ar fi refuzat acest lucru, iar dacă Donald Trump ar fi fost și azi președinte SUA, atunci acest război nu ar fi izbucnit.

Kadirov a considerat afirmațiile lui Orban ca "o analiză informativă și clară", dar care "probabil că nu va fi ascultată în capitalele europene".