Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Iohannis după discursul lui Viktor Orban: E nevoie de clarificări publice din partea UDMR

klaus_iohannis_8.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a criticat vineri dur discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad și a cerut UDMR să vină cu clarificări publice. Iohannis a spus, într-o conferință de presă comună susținută cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că declarațiile lui Viktor Orban despre amestecul raselor este ”o eroare majoră, inadmisibilă”. În ce privește discursul antieuropean al lui Viktor Orban, președintele Iohannis l-a catalogat drept ”regretabil”.

Reacția președintelui Iohannis vine la aproape o săptămână după controversatul discurs susținut de premierul maghiar la Tușnad.

Acum șeful statului  a instata ca liderii UDMR să explice public dacă sunt de acord cu declarațiile lui Viktor Orban și a subliniat că aceștia ”l-au aplaudat” pe premierul Ungariei la Băile Tușnad.

”Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul”, a spus șeful statului.

 Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare, inclusiv în coaliția de guvernare. Nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, conchide șeful statului.

În ceea ce privește discursul lui Viktor Orban, Klaus Iohannis spune că “în principiu, este greșit, o eroare majoră și e inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la al doilea război mondial.

Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe.

Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Aceste lucruri sunt valabile, că e eronat, greșit și inacceptabil, indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania e o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un se4mn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa.

Nu e rostul și rolul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile vehiculate acolo”, spune Klaus Iohannis.

 
Președintele Klaus Iohannis