Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis : ”Nu vom abandona Republica Moldova”

instant_cotroceni_maia_sandu_031_inquam_octav_ganea.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a discutat vineri, la Palatul Cotroceni, cu omologul său moldovean, Maia Sandu, despre pașii de urmat în relația bilaterală ”profundă”, în actualul context generat de războiul din Ucraina și crizele adiacente. Mesajul Bucureștiului a fost clar : ”Nu vom abandona Republica Moldova”.

Președintele Klaus Iohannis a promis că România va continua să susțină Republica Moldova atât pe parcursul procesului de aderare la Uniunea Europeană, cât și punctual, în momentele dificile cum este cel generat de criza gazelor, la care Chișinăul este ”extrem de vulnerabil”. Șeful statului român a amintit că România a pledat cauza Republicii Moldova și a contribuit la ”reușita istorică” a deschiderii porților Uniunii Europene pentru moldovenii de peste Prut. O va face în continuare, a spus Klaus Iohannis. ”Drumul pe care Chișinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, știm că nu este unul ușor. Parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept și către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene. Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, și lansată de către miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței, este un instrument care a reușit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european și internațional pentru Chișinău”, a declarat președintele Iohannis.

Un alt domeniu în care România va continua să susțină Republica Moldova este cel energetic, a mai spus șeful statului român, vorbind despre necesitatea continuării procesului de interconectare a rețelelor de energie și gaze. Întrebat cum va mai putea ajuta România Republica Moldova iarna viitoare dacă ea însăși s-ar afla în scenariul reducerii voluntare sau obligatorii a consumului de gaze cu 15 la sută, așa cum au convenit statele membre, Klaus Iohannis a declarat că se va lucra intens la mai multe scenarii și la soluțiile aferente fiecăruia. Indiferent însă de situație, ”nu vom abandona” Republica Moldova, a subliniat Klaus Iohannis.