Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Supraviețuitorii Holocaustului au criticat declarațiile „absurde și periculoase” făcute de Viktor Orban (analiză RFI)

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
Sursa imaginii: 
Bertrand Guay/AP via RFI

Reprezentanții comunității evreiești au ridicat un semnal de alarmă la începutul săptămânii după ce prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că nu susține „oamenii de rasă mixtă”.

Aflat la Tușnad, unde trăiește o mare comunitate maghiară, prim-ministrul ultraconservator de 59 de ani a precizat într-un discurs că este împotriva „amestecului raselor” europene și non-europene.

Calificând discursul lui Orban drept „absurd și periculos”, Comitetul Internațional Auschwitz (IAC) a solicitat Uniunii Europene să continue să se distanțeze de „insinuările rasiste ale lui Orban și să demonstreze lumii că domnul Orban nu are viitor în Europa”.

„Supraviețuitorii maghiari de la Auschwitz nu sunt singurii alarmați și îngroziți de declarațiile recente ale prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban”, se arată în declarația vicepreședintelui IAC, Christoph Heubner.

„Faptul că Viktor Orban își expune acum politicile sale rasiste, populiste de dreapta și antieuropene, este dovada clară ... că acesta ... își dorește să elimine valorile Uniunii Europene, fiind motivul pentru care supraviețuitorii Holocaustului cred că declarațiile lui Orban sunt stupide, absurde și periculoase”.

Heubner i-a cerut cancelarului austriac Karl Nehammer să discute cu liderul maghiar, urmând ca cei doi să se întâlnească în această săptămâna la Viena.

„Discurs pur nazist”

De asemenea, discursul lui Orban a determinat-o pe Zsuzsa Hegedus, consilier al prim-ministrului și sociolog, să demisioneze. Hegedus a descris discursul drept „pur nazist”, și, potrivit paginii de internet a ziarului Heti Világgazdaság, aceasta i-ar fi adresat o scrisoare deschisă lui Orban în care îi spunea că „relația trebuie să se încheie din cauza acestei situații rușinoase, care ... este în contradicție cu toate valorile mele fundamentale”.

Orban a rostit acest discurs controversat pe 23 iulie, în cadrul Universității de Vară și a Taberei Studențești de la Bálványos, Transilvania, România.

Acesta a pus în lumină ceea ce el numește „dispariția culturii occidentale”, încercând să prezinte ideile sale cu privire la democrație, idei „respinse de alte țări”.

Dar, în ultimul secol, balanța puterii globale s-a schimbat treptat între țările care dețin controlul asupra resurselor energetice, de la SUA și Europa în 1900, la Rusia și Orientul Mijlociu în prezent, „50% din exporturile totale de materii prime ale Africii îndreptându-se spre China”, precizează Orban.  

Un roman francez

Resursele Occidentului – „puterea militară și capitalul” – nu vor fi de ajuns pentru a menține superioritatea pe termen lung, spune acesta. Mai mult decât atât, sancțiunile impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina nu au efectul dorit. „Acum, că nu mai cumpărăm de la ruși, am transferat efectiv energia rusă către China, iar China a scăpat astfel de dependența energetică”, menționează Orban.

În cea mai controversată parte a discursului său, Orban a spus că „cea mai mare provocare e reprezentată de populație, demografie”, în Ungaria au loc mai multe „înmormântări decât botezuri”, populația albă, cea a locuitorilor caucazieni, este în scădere, iar Europa este invadată de migranți, care „divizează” continentul.

„În jurul anului 2050, regulile matematici vor conduce către schimbarea demografică finală: peste 50% din locuitorii din orașele din această parte a continentului vor fi non-europeni”, spune Orban, citând romanul Le Camp des Saints din 1973, al scriitorului francez Jean Raspail, o ficțiune despre distrugerea civilizației occidentale prin imigrația în masă a oamenilor din „Lumea a treia” către Franța și Occident.

„Interpretat greșit”

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a spus că discursul lui Orban a fost interpretat greșit de către cei care „cu siguranță nu înțeleg diferența dintre amestecul diferitelor grupuri etnice care provin din aceeași sferă culturală iudeo-creștină, și amestecul oamenilor din diferite civilizații”.

În discursul său, Orban a părut să facă aluzie și la camerele de gazare ale regimului Germaniei Naziste atunci când a criticat planurile liderilor de la Bruxelles de a reduce cererea de gaz în Europa la 15%.

„Nu știu cum va fi pus în aplicare – deși, din câte înțeleg, trecutul ne demonstrează că germanii s-au descurcat”.

De asemenea, comunitatea evreiască din Ungaria a criticat discursul.

„Există o singură rasă pe Pământ: Homo sapiens”, a scris rabinul șef Robert Frolich pe pagina sa de Facebook.

„Toleranță zero”

Ca răspuns la critici, Orban a făcut referire „la politica de toleranță zero a guvernului său când vine vorba de antisemitism și rasism”.

„Nu mă puteți acuza de rasism după douăzeci de ani de colaborare”, a argumentat acesta.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe din România, stat membru UE, a declarat că „ideile” lui Orban sunt „inacceptabile”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că nu au comentat niciodată declarațiile politicienilor europeni.

„Ceea ce este evident este că UE are o serie de valori care sunt prevăzute de tratate și implementează politici care respectă aceste valori și articolele tratatelor”, le-a spus purtătorul de cuvânt Eric Mamer reporterilor.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI