Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderii grupurilor politice din Parlamentul European condamnă declaraţiile premierului ungar Viktor Orban, facute săptămâna trecută, la Băile Tuşnad

20200210pht72226_original.jpg

Liderii grupurilor politice din PE condamnă declaraţiile premierului ungar Viktor Orban
Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au adoptat o poziție comună prin care condamnă declaraţiile premierului ungar Viktor Orban, facute săptămâna trecută, la Băile Tuşnad. Ei susțin că aceste afirmaţii reprezintă încălcări ale valorilor europene, informează un comunicat al legislativului comunitar.
Sursa imaginii: 
Gabor KOVACS © European Union 2019 – Source: EP

Ei susțin că aceste afirmaţii reprezintă încălcări ale valorilor europene, informează un comunicat al legislativului comunitar.
În comunicat, se face un apel către Comisie pentru analiza cu prioritate procedurile de infringement în derulare pentru încălcarea de către Ungaria a reglementărilor UE care interzic rasismul şi discriminarea şi să utilizeze pe deplin instrumentele la dispoziţia sa pentru a aborda încălcările valorilor prevăzute la articolul 2.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European condamnă ferm recenta declaraţie pe care o numesc  ,,deschis rasistă,,  a prim-ministrului Orban. "Astfel de declaraţii sunt  inacceptabile, Rasismul şi discriminarea, în toate formele, trebuie condamnate fără echivoc şi combătute eficient la toate nivelurile. Regretăm, de asemenea, profund, persistenţa în apărarea acestor declaraţii de neiertat a prim-ministrului Orban cu alte ocazii. ", mai afirmă liderii de grupuri din PE în declaraţia postată pe site-ul instituţiei. Faptul că Victor Orban nu doreşte să fie ca (europenii)  să devină unul dintre  'popoarele  cu rasă mixtă' reprezintă ,, în mod clar o încălcare a valorilor noastre, prevăzute şi în tratatele Uniunii, iar astfel de declarații nu-şi au locul în societăţile noastre" se mai arată în document.  Cu această ocazie a fost lansat un Apel la Comisie şi Consiliu să condamne urgent această declaraţie în termenii cei mai puternici. De asemenea, liderii de grup reamintesc valorile stipulate în Tratatul Uniunii Europene şi cer ca această chestiune să fie inclusă pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului European. Comisia să trateze cu prioritate procedurile de infringement în derulare pentru încălcarea de către Ungaria a reglementărilor UE care interzic rasismul şi discriminarea şi să utilizeze pe deplin instrumentele la dispoziţia sa pentru a aborda încălcările valorilor prevăzute la articolul 2. De asemenea, salutăm decizia Comisiei de a declanşa mecanismul de condiţionare a fondurilor UE de respectarea statului de drept împotriva Ungariei şi aşteptăm paşii următori în această procedură, "Ne folosim de această oportunitate pentru a reitera că nu este loc pentru rasism, discriminare şi incitare la ură în societăţile noastre. Facem apel la noi acţiuni ale guvernelor UE şi la nivel comunitar, inclusiv împotriva normalizării tot mai mari a rasismului şi xenofobiei, şi subliniem necesitatea unui mecanism de monitorizare şi tragere la răspundere pentru a asigura aplicarea eficientă a legislaţiei şi politicilor antirasism ale UE", mai menţionează comunicatul Conferinţei Preşedinţilor.