
Politică
Moștenitorul tronului britanic, Prințul Charles, a acceptat o donație de un milion de lire sterline de la familia lui Osama bin Laden - The Sunday Times.
printul_charles.jpg

Charles, acum în vârstă de 73 de ani, a avut o întâlnire cu Bakr, în vârstă de 76 de ani, la Clarence House, reședința sa oficială din Londra, la 30 octombrie 2013, la doi ani după ce Osama bin Laden a fost ucis de forțele speciale americane în Pakistan.
Prințul moștenitor a fost de acord cu plata, în ciuda obiecțiilor inițiale ale consilierilor săi, inclusiv ale celor de la de la Trustului Caritabil al Prințului de Țara Galilor (PWCF), unde a fost făcută donația, dezvăluie Sunday Times.
Potrivit unor surse, mai mulți consilieri ai Prințului Charles, inclusiv cel puțin un administrator, l-au implorat personal să returneze banii.
Unul dintre angajații săi a spus că ar provoca un scandal național dacă vestea s-ar scurge în mass-media. Aceștia i-au spus prințului că "nu ar fi bine pentru nimeni" dacă s-ar afla că a acceptat bani de la familia autorului celui mai grav atac terorist din istorie.
Un al doilea consilier l-a îndemnat, de asemenea, pe prinț să returneze banii. Aceștia i-au spus prințului că va suferi daune grave la nivelul reputației sale dacă numele său va apărea în aceeași frază cu cel al teroristului, care a fost responsabil de uciderea a 67 de britanici și a mii de americani la 11 septembrie 2001.
Cu toate acestea, Prințul Charles ar fi considerat că e prea jenant să returneze banii fraților Bin Laden și se temea că aceștia ar suspecta motivul.
Ca răspuns la întrebări, Sir Ian Cheshire, președintele PWCF, a declarat că donația a fost convenită "în totalitate" de cei cinci administratori de la acea vreme. Aceștia erau: Dame Amelia Fawcett, o finanțistă care prezidează Kew Gardens; Sir Michael Rake, fostul președinte al BT; John Varley, fostul director executiv al Barclays; Kenneth Wilson, un academician; și William Nye, pe atunci secretarul privat principal al lui Charles. O sursă a recunoscut că unul dintre administratori, identificat ca fiind Varley, și-a exprimat îngrijorarea "sensibilă" înainte de a se lua o "decizie completă a consiliului".
"Donația din partea șeicului Bakr Bin Laden în 2013 a fost analizată cu atenție de administratorii PWCF la momentul respectiv. A fost efectuată o diligență adecvată, fiind căutate informații de la o gamă largă de surse, inclusiv de la guvern. Decizia de a accepta donația a fost luată în întregime de către Administratori. Orice încercare de a sugera contrariul este înșelătoare și inexactă." a declarat Sir Ian Cheshire.
Donatori saudiți
Nu există nicio sugestie că Bakr sau Shafiq bin Laden ar fi sponsorizat sau ar fi fost implicați în acte de terorism. În calitate de frați vitregi, ei sunt înrudiți cu Osama bin Laden prin intermediul tatălui lor: Mohammed bin Awad bin Laden, un miliardar născut în Yemen, care a devenit cel mai bogat saudit cu excepția familiei regale după ce a fondat BinLadin Group, un conglomerat de construcții cu sediul în Jeddah. El a murit într-un accident de avion la vârsta de 59 de ani în 1967, când Osama avea 10 ani.
Bakr a preluat compania, dar a căzut în dizgrația monarhiei saudite în 2015, după ce un accident la unul dintre proiectele sale s-a soldat cu moartea a 100 de persoane. Doi ani mai târziu, prințul moștenitor Mohamed bin Salman, cunoscut sub numele de MBS, l-a arestat pe Bakr și pe alți doi dintre frații săi, Saad și Salah, în timpul unei campanii anticorupție și i-a ținut în detenție la Hotelul Ritz Carlton. Bakr a fost eliberat anul trecut.
Relația familiei bin Laden cu organizațiile caritabile ale prințului nu a fost niciodată dezvăluită anterior și nu apare în documentele publice. Organizațiile de caritate nu sunt obligate să își dezvăluie susținătorii. Dezvăluirile vin la o lună după ce Sunday Times a scris că Charles a acceptat o valiză cu un milion de euro în numerar de la Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, cunoscut și sub numele de HBJ, fostul prim-ministru al Qatarului.
Nu este prima dată când Charles este implicat într-un scandal care implică donatori saudiți.
Anul trecut, The Sunday Times a dezvăluit că acesta a înmânat ordinul de Comandant al Imperiului Britanic unui alt om de afaceri saudit cu sediul în Jeddah, Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, în cadrul unei ceremonii private la Palatul Buckingham. Consilierii i-au spus reprezentanților lui Mahfouz că acesta va primi o "prietenie specială" și o decorație dacă va face donații de milioane de euro. Chestiunea se află în centrul unei anchete a Poliției Metropolitane a Londrei. Charles, care a avut întâlniri nedezvăluite cu Mahfouz la Londra și Riyadh, a negat că ar fi știut ceva despre vânzarea titlului.
Nu este nici primul caz în care prințul a fost implicat în relația cu familia bin Laden. El a apărut pe prima pagină a ziarelor după ce s-a aflat că a luat cina cu Bakr pentru a discuta despre credința islamică în octombrie 2001, la doar două săptămâni după atacul de la 11 septembrie 2001. Potrivit unei relatări a primei lor întâlniri din 2000, cei doi au fost prezentați de prințul Khalid Al-Faisal Al-Saud, al treilea dintre cei opt fii ai defunctului rege Faisal bin Abdul Aziz Al-Saud, în timpul unei cine de strângere de fonduri pentru Centrul de Studii Islamice din Oxford, al cărui patron este Charles. Se pare că acesta s-ar fi interesat de Bakr: "Ce mai face fratele tău în aceste zile?
Întâlnirea prințului cu Bakr a avut loc datorită patronajului său pentru Centrul Oxford pentru Studii Islamice, potrivit circularei curții, lista oficială a angajamentelor regale.
Familia bin Laden s-a dezis oficial de Osama în urmă cu zeci de ani, dar a fost mult timp urmărită de asocierea cu acesta. La 19 septembrie 2001, 13 membri ai familiei au părăsit Statele Unite la bordul unui avion privat închiriat de cetățeni saudiți.