
Politică
Noi tensiuni interetnice în Kosovo
kosovo.jpg

Confruntate cu aceste tensiuni și în urma consultărilor cu ambasadorii mai multor state occidentale, guvernul Kosovo a decis să amâne intrarea în vigoare a noilor prevederi legale.
Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară. De asemenea, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.
Amânarea intrării în vigoare a acestor prevederi a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.
Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este vorba de o măsură de reciprocitate, în condițiile în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa Kosovo - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.
Poliţia kosovară a precizat că în urma atacurilor nu au fost victime.
Cele două puncte de trecere a frontierei dintre cele două state au fost închise circulaţiei
În comunicatul său, guvernul kosovar a cerut ca "toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită" luni.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat decizia Pristinei într-un tweet duminică seară, lansând un apel la "ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere".
Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.
Numeroase persoane s-au aşezat ulterior în jurul baricadelor, cu intenţia declarată de a petrece noaptea acolo.
Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei şi nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar, precizează AFP.
Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat duminică într-o discurs adresat naţiunii că situaţia din Kosovo "nu a fost niciodată mai complexă" pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo.
"Atmosfera este aproape de fierbere", a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că "Serbia va câştiga" dacă sârbii sunt atacaţi.
La rândul său, Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului sârb că declanşează "tulburări".
"Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice", a scris pe Facebook premierul kosovar.