
Politică
Războiul din Ucraina „a schimbat ecuația” dintre Occident și prințul moștenitor al Arabiei Saudite (analiză France 24)
Președintele francez Emmanuel Macron, în stânga, îl primește pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman la un dineu la Palatul Elysee din Paris, joi, 28 iulie 2022.

Parisul este al doilea loc din Uniunea Europeană pe care MBS îl vizitează de la uciderea în 2018 a cunoscutului jurnalist saudit Jamal Khashoggi în consulatul regatului din Istanbul. Se consideră că este cea mai recentă încercare a puterilor occidentale de a sprijini liderul de facto al Arabiei Saudite, despre care serviciile de informații americane au concluzionat că a „aprobat” operațiunea de „capturare sau ucidere” a lui Khashoggi, și de a-și restabili relațiile cu țara producătoare de petrol.
Franța și alte state membre UE au încercat să găsească surse de energie alternative de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar gigantul energetic rus, Gazprom, a redus livrările de gaze în Europa. Macron, alături de președintele american Joe Biden, își dorește ca Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, să crească producția și să stabilizeze prețurile.
În Franța, personalitățile politice din opoziție și grupurile pentru drepturile omului au criticat decizia lui Macron de a-l găzdui pe MBS. Agnes Callamard, secretarul general al organizației Amnesty International, a scris pe pagina sa de Twitter înainte de vizita prințului moștenitor că „sprijinirea prințului ucigaș va fi justificată în Franța, la fel ca în Statele Unite, prin argumente de realpolitik. Dar, de fapt, predomină negocierile, să recunoaștem”.
Unui consilier al președintelui Macron, care a dorit să își păstreze anonimatul, a precizat, joi, înaintea întâlnirii dintre cei doi că „președintele [Franței] va aduce în discuție drepturile omului, așa cum o face de fiecare dată când se întâlnește cu Mohammed bin Salman. Va vorbi la modul general, dar va profita de ocazie pentru a discuta și despre cazuri particulare”.
Oficialul a mai precizat că printre temele de discuție vor fi și producția de petrol și acordul nuclear iranian.
Echipa France 24 a stat de vorbă cu Fatima Abo Alasrar, cercetător nerezident din cadrul Institutului Orientului Mijlociu, despre controversele stârnite de vizita lui MBS la Paris.
France 24: De ce această vizită, de acest sprijin, ce s-a schimbat?
Fatima Abo Alasrar: Această vizită vine într-un moment crucial, războiul din Ucraina schimbând în mod clar ecuația politică și economică. Franța, alături de alte țări europene, încearcă să găsească surse alternative de energie și să crească producția de petrol, fiind motivul pentru care am văzut multe schimbări în regiune. Am văzut vizita recentă a președintelui Biden în Arabia Saudită în care a cerut în mod indirect creșterea producției de petrol pentru a stabiliza resursele energetice și renunțarea la petrolul din Rusia. Deci, este un moment de nevoie, mai ales pentru că Occidentul pare să-și regândească strategia și să se îndrepte spre alte țări din Golf, pentru a-și îndeplini propriile interese pe plan intern.
France 24: Este o victorie clară pentru MBS. Ce ne spune asta despre responsabilitatea pe plan mondial?
Fatima Abo Alasrar: Este o întrebare foarte dificilă. A fost vorba de responsabilitate până la un punct, a fost vorba de preocupare și cred că Franța și alte țări europene știu în mare parte cu ce au de-a face. Problema e că vedem standarde duble peste tot, dacă vrem să ne pese de drepturile omului, trebuie să ne pese pretutindeni, dar se fac anumite excepții. Se fac excepții pentru China, se fac excepții pentru Rusia, nici măcar Statele Unite nu sunt sută la sută imune. Drepturile omului sunt încălcate aici, fie că vorbim de închisoarea Guantanamo Bay, sau de problemele de migrare pe care le observăm și probleme rasiale pe care le vedem în Statele Unite, spre exemplu. Așa că subiectul drepturilor omului trebuie să fie abordat, dar trebui să găsim și un mod prin care să aducem o influență pozitivă în această categorie importantă, și putem face asta dacă vom găsi o modalitate prin care să discutăm cu adversarii. Dar regatul saudit nu este neapărat un adversar, având o relație istorică cu Europa și Statele Unite și o relație pozitivă la acel nivel.
Cred că e corect să spunem că a fost „exilat” de comunitatea internațională în ultimii patru ani. E evident că încearcă din răsputeri să consolideze puterea regională a Arabiei Saudite, mai ales când vine vorba de Iran. Vrea ca restul lumii să știe foarte bine care este punctul său de vedere.
Fatima Abo Alasrar: E clar că MBS încearcă să stabilească relații cu Occidentul, dar în același timp, Arabia Saudită are mai mult sau mai puțin o atitudine de reconciliere față de Iran. Încearcă să spună că sunt dispuși să colaboreze indiferent de situație, deoarece Iranul chiar are influență în regiune, în Golf, prin forțele sale militare, fapt pe care nu îl putem nega. Iar saudiții nu au reușit să facă față amenințării venite din partea acestor forțe, din punct de vedere militar, și cred că încearcă să găsească o soluție diplomatică alături de alte state occidentale, fiind conștienți că amenințarea nu va dispărea. Dar, în același timp, încearcă să se alăture altor state occidentale pentru a spune că Iranul nu ar trebui să se bucure de libertate deplină.
Franța 24: Franța a făcut presiuni cu privire la un acord nuclear. Credeți că MBS va asculta acest mesaj?
Fatima Abo Alasrar: Nu cred că saudiții vor accepta un acord nuclear cu Iranul, ținând cont de atitudinea ostilă a Iranului și refuzul de a colabora cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Așa că sunt mai mulți factori. Saudiții sunt foarte îngrijorați, nu vor face presiuni, dar dacă se va încheia un pact cu Iranul, atunci Arabia Saudită și țările din Golf trebuie să fie consultate și percepute ca un partener în proces, nu ca o entitate impusă. Prin urmare, Occidentul trebuie să-și schimbe percepția într-o oarecare măsură și să înțeleagă că e o miză mare: stabilitatea regatului saudit, a Israelului, a Yemenului, sunt foarte multe țări afectate. Țările occidentale trebuie să se întrebe cum putem aborda această relație dintr-o perspectivă de parteneriat decât să spunem pur și simplu, iată acordul: Îl acceptați sau nu?
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24