Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaeda, lichidat într-o operațiune CIA

al-qaeda_ayman_al_zawahiri.jpg

Ayman al-Zawahiri, planificator al atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, ucis in Afganistan
Sursa imaginii: 
SITE Intelligence Group/AFP via rfi.fr

Ayman al-Zawahiri, eminența cenușie, ideologul și, după eliminarea lui Osama Bin Laden în 2011, liderul organizației teroriste al-Qaeda, a fost ucis sâmbătă, în centrul Kabul-ului,  într-o operațiune cu dronă a Agenției de Informații Externe CIA.  Primele detalii asupra operațiunii au fost comunicate ieri seară, într-un discurs televizat, de președintele Joe Biden.

Corespondentul RFI în SUA despre spectaculoasa acțiune care marchează sfârșitul unei epoci în istoria anti-terorismului american.

Născut în 1951 la Cairo într-o familie proeminentă de universitari și diplomați, Ayman Al-Zawahiri s-a radicalizat sub varii influențe, fiind implicat, în 1981, în asasinarea președintelui egiptean Sadat și evoluînd în deceniile următoare spre jihadismul violent al nebuloasei Al-Qaeda. După eliminarea lui Osama Bin Laden, în mai  2011, într-o acțiune a forțelor speciale americane în Pakistan, al-Zawahiri a devenit șeful, emirul organizației teroriste.

"Comunitatea noastră de informații l-a localizat pe al-Zawahiri acum câteva luni. Se mutase în centrul Kabul-ului pentru a fi împreună cu familia apropiată. După  analiza  probelor clare și convingătoare privind prezența sa,  am autorizat o lovitură de mare precizie care să-l scoată din joc o dată pentru totdeauna și acum o săptămână, când condițiile au devenit optime, am dat aprobarea finală. Operațiunea a fost atent planificată pentru a minimiza riscurile asupra civililor",

a precizat ieri seară, într-o scurtă alocuțiune televizată, președintele Joe Biden.

Detalii privind operațiunea vor continua să apară în orele și zilele următoare. Ce s-a aflat până acum este că Agenția de Informații Externe CIA l-a localizat inițial pe al-Zawahiri în cartierul Shirpur din Kabul la începutul lunii aprilie, și i-a monitorizat mișcările, rutina,  de atunci și până sâmbătă la 21:48 ora Washington-ului, când emirul, ieșit să ia aer pe balconul vilei unde locuia, a fost pulverizat de două rachete de tip Hellfire trase de o dronă.

"Așa a sfârșit-o liderul ideologic al organizației Al-Qaeda. Însă faptul că s-a putut muts din Pakistan--unde credem că se afla de ani de zile--în capitala Afganistan-ului,  mai mult--se crede--în vila unui oficial al rețelei Haqqani, ar trebui să stârnească îngrijorare.  Ce plănuia Zawahiri la Kabul? Încerca poate să  reînvie vechile legături cu aripa Haqqani a mișcării  talibane pentru un eventual atac terorist"?

se întreba John Brennan, fost director CIA. Se știe că în ultimele săptămâni al-Zawahiri, trecut acum în rândul martirilor, shaheezilor, realizase video-uri în care-și îndemna adepții să atace obiective americane, reinnodând astfel sinistrul fir al morții care a început în 1998 cu atacurile simultane asupra ambasadelor americane din Tanzania și Kenya, a continuat în 2000 cu explozia care a ucis 17 marinari la bordul distrugătorului Cole și a culminat în septembrie 2001 cu atacurile teroriste care au făcut 2.997 de victime la New York, Washington și Shanksville--Pennsylvania.

Toate aceste acțiuni teroriste poartă amprenta lui Ayman al-Zawahiri. Eliminarea sa în centrul Kabul-ului după retragerea trupelor americane din Afganistan arată că Washington-ul își păstrează intacte capacitățile anti-teroriste.

"Ieșirea din scenă a lui al-Zawahiri e încă o dovadă că se încheie o eră a politicii externe americane. De acum încolo, Statele Unite se vor concentra asupra conflictelor între marile puteri. Terorismul jihadist rămâne un pericol, dar după moartea lui al-Zawahiri centralitatea anti-terorismului în politica  externă americană e de domeniul trecutului",

considera jurnalistul Peter Beinart.