Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Balcanii de Vest „fierb” din nou. Riscă Europa încă un război?

kosovo.jpg

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a avertizat că „atmosfera a atins punctul de fierbere”
Sursa imaginii: 
AP/Darko Vojinovic

O decizie a autorităților kosovare de la Priștina a reaprins tensiunile în Balcanii de Vest. Autoritățile sârbe au transmis mesaje amenințătoare, focuri de armă s-au auzit la granița dintre cele două state, iar Rusia s-a grăbit să pună paie pe foc acuzând Occidentul că duce o politică criminală în balcani, iar etnicii sârbi din Kosovo ar fi persecutați. RFI a discutat despre tensiunile din Balcani cu profesorul Valentin Naumescu, de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj.

Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) a anunțat că este ”pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” în regiune, în condițiile în care au fost observate noi tensiuni la granița cu Serbia.

Este ”o situaţie generală de securitate tensionată” în municipiile din nordul ţării, au transmis oficiali NATO din zonă, în timp ce Poliţia kosovară a reclamat că a fost supusă focului de arme în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia. Timp de mai bine de trei ore sirenele de raid aerian au sunat în orăşelul Mitroviţa de Nord, unde locuiesc cu precădere sârbi.

Tensiunile s-au amplificat în ultimele zile în contextul unor amenințări dure venite dinspre Belgrad ca răspuns la intenția autorităților kosovare de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto sârbești, precum și cărțile de identitate ale persoanelor aflate pe teritoriul său cu plăcuțe și documente kosovare.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a avertizat că „atmosfera a atins punctul de fierbere”, în timp ce liderul extremei drepte din Serbia a vorbit despre „necesitatea denazificării Balcanilor”.

În replică, Guvernul de la Priștina a decis, în urma unor consultări cu ambasadorii UE și SUA, să amâne până pe 1 septembrie implementarea măsurii care a generat protestele etnicilor sârbi din Kosovo.

„Situația ar putea degenera într-un conflict armat”, avertizează la RFI profesorul Valentin Naumescu, de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj. El mai afirmă să Rusia este direct interesată de destabilizarea zonei. Ascultă:

 
Profesorul Valentin Naumescu, despre tensiunile dintre Serbia și Kosovo