Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antonio Guterres: Omenirea, la o "neînțelegere” distanță de anihilarea nucleară

antonio_guterres.jpg

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Sursa imaginii: 
UN Photo / Eskinder Debebe

Omenirea este la doar „o neînțelegere” sau „o eroare de judecată” de „anihilarea nucleară”, a avertizat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres. El a mai spus că „un astfel de pericol nuclear nu a mai fost întâlnit de la apogeul Războiului Rece”.

"Norii care se disipaseră după încheierea Războiului Rece se adună din nou. Am avut extraordinar de mult noroc până acum, dar norocul nu este o strategie şi nu este nici un scut împotriva tensiunilor geopolitice care pot genera un conflict nuclear. (...) În momentul de faţă, omenirea se află la doar o neînţelegere sau o interpretare greşită distanţă de distrugerea nucleară. ", a declarat Antonio Guterres, în discursul rostit la Conferinţa ONU pentru Revizuirea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) şi citat de Anadolu Agency.

După ce a fost amânată de mai multe ori începând din 2020 din cauza pandemiei Covid-19, cea de-a zecea conferință de revizuire a TNP, un tratat internațional intrat în vigoare în 1970 pentru a preveni răspândirea armelor nucleare, se desfășoară până pe 26 august la sediul ONU din New York.

„Aproape 13.000 de arme nucleare sunt depozitate în arsenalele din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile de proliferare sunt în creștere, iar garanțiile pentru a preveni această escaladare slăbesc”, a insistat Guterres, referindu-se în special la „crizele” din Orientul Mijlociu, peninsula coreeană și invazia rusă în Ucraina.

În ianuarie, cei cinci membri ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța), care sunt și ele puteri nucleare, s-au angajat să „împiedice răspândirea în continuare” a armelor nucleare. La ultima conferință de reexaminare din 2015, părțile nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la aspectele de fond.

Putin: nu pot fi câştigători într-un război nuclear

Şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnalat, în mesajul transmis la Conferinţa ONU că un război nuclear nu ar avea câştigători. "Pornim de la premisa că nu pot fi câştigători într-un război nuclear şi nu trebuie să fie declanşat niciodată; susţinem securitatea egală şi indivizibilă a tuturor membrilor comunităţii mondiale", a afirmat Vladimir Putin, citat de Reuters.