Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rușii declară oficial Regimentul Azov drept organizație teroristă

azov.jpg

Manifestație de suport pentru luptătorii  Azov
Manifestație de suport pentru luptătorii Azov
Sursa imaginii: 
BEATA ZAWRZEL/AFP

Curtea Supremă a Rusiei a declarat Regimentul Azov din Ucraina drept „organizație teroristă,” relatează publucația de limbă rusă, Meduza, interzisă în Federația Rusă. Acum câteva zile, aproximativ 50 de prizonieri din Regimentul Azov au fost uciși de un atac pentru care Ucraina și Rusia se acuză reciproc. 

Procuratura Generală a Rusiei a intentat un proces privind declararea regimentului drept organizație teroristă în luna mai a acestui an. Ulterior, ședințele de judecată au fost amânate de încă două ori tot la solicitarea procuraturii. Ședința recentă privind punerea acestei etichete luptătorilor de la Azovstal, s-a desfășurat cu ușile închise, scrie Meduza.

Azov a fost creat ca batalion de voluntari în timpul conflictului din Donbass, în 2014. Ulterior, gruparea a fost reformată în regiment și a devenit parte a armatei ucrainene regulate.

Regimentul Azov este o unitate folosită adesea în propaganda rusă ca simbol al presupusului neonazism dominant în Ucraina. Motivul: în timpul conflictului din 2014, gruparea includea membri cu vederi extremiste și folosea chiar însemne vizuale apropiate nazismului.

De atunci, Kievul susține că a epurat regimentul de extremiști, iar în martie 2022, într-o scrisoare deschisă către Rusia, publicată prin intermediul unui jurnalist rus, Regimentul Azov a denunțat cu fermitate acuzațiile de orientare neo-nazistă, definind nazismul drept o „nevoie neobosită de a-i extermina pe cei care au îndrăznit să fie liberi.” Ei au menționat că regimentul a încorporat oameni de mai multe etnii și religii: ucraineni, ruși, evrei, greci, georgieni, tătari din Crimeea și beloruși.

Câteva sute de luptători Azov s-au predat forțelor ruse în mai, după câteva săptămâni de apărare a uzinei Azovstal din Mariupol.

În urmă cu câteva zile, aproximativ 50 de militari din Regimentul Azov au murit în urma unui atac asupra lagărului despre Kievul spune că ar fi fost executat de Rusia.