Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China, amenințări după ce Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan: „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”

nancy_pelosi.jpg

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi
Sursa imaginii: 
Fcebook/Nancy Pelosi

China a reacționat după ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns în Taiwan. „Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan (...) Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a amenințat, marți, ministerul de externe chinez. 

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, un critic vehement al politicii Beijingului, a sosit marți în Taiwan, într-o vizită asupra căreia China a avertizat că ar submina relațiile dintre cele două țări, scrie Reuters. Pelosi a fost într-un turneu în Asia, care include vizite în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia.

Ministerul de externe chinez susține că vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan este o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor China-SUA.

„Încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”, transmite MAE chinez.

De asemenea, China susține că Statele Unite și-au luat un angajament clar privind stabilirea relațiilor diplomatice: „Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China.”

„China se opune mereu vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră”, mai spune ministerul de externe chinez, citat de Digi24.ro.

„Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, amenință China.

„China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială ca răspuns la vizita Președintelui Camerei Reprezentanților din SUA. Toate consecințele care decurg din aceasta trebuie suportate de partea SUA și de forțele separatiste pentru „independenței Taiwanului”, a mai transmis MAE chinez.

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China. Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de externe chinez Wang Yi.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și membrii unei delegații a Congresului american au emis o declarație de presă la sosirea în Taiwan: "Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Indo-Pacific, inclusiv Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, axată pe securitate reciprocă, parteneriatul economic și guvernarea democratică. Discuțiile noastre cu conducerea din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație."

Marți, China a trimis avioane de război până la linia mediană, linia de despărțire informală din strâmtoarea Taiwan între China continentală și Taiwan.

Forțele sale au organizat, de asemenea, exerciții, iar comandamentul estic al armatei chineze a postat un videoclip în care spune că este „pe deplin pregătit pentru orice eventualitate”.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său şi, de mai multe ori, a avertizat SUA cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru Beijing.