Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce înseamnă pentru securitatea internațională lichidarea temutului Ayman al-Zawahiri?

ap22213859784480.jpg

Președintele american Joe Biden a făcut anunțul lichidării lui Zawahiri
Sursa imaginii: 
AP/Pool AFP/Jim Watson

„Pericolul terorist va continua să existe chiar dacă unii lideri ai acestor organizații vor fi lichidați”. Avertizarea este formulată de lectorul Facultății de Științe Politice București, Şerban Cioculescu, cercetător și expert în chestiuni de securitate.

El afirmă la RFI că lichidarea liderului organizației teroriste al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, într-o operațiune CIA în Afganistan este totuși o veste bună pentru securitatea la nivel internațional.

„Activitatea Al Qaeda și ISIS este momentan într-o fază latentă”, mai spune cercetătorul care crede că războiul din Ucraina deviază momentan atenția de la activitățile acestor organizații care vor continua să existe.

„Uciderea lui Zawahiri era în linia de așteptare. Trecuseră deja 11 ani de când preluase Al Qaeda de la Bin Laden. (...) Probabil că Al Qaeda se va reorganiza, va veni un alt lider din urmă, sunt doritori”, spune Cioculescu.

„Câtă vreme nu vor fi eliminate cauzele profunde care generează terorismul islamist, nu vom putea spune că lumea trans-atlantică a scăpat definitiv de pericol”, conchide lectorul Facultății de Științe Politice București.

Al-Zawahiri, considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001 care au făcut aproape 3.000 de morţi în Statele Unite, a preluat conducerea organizaţiei teroriste după moartea lui Osama bin Laden în 2011, eliminat de un comando american în Pakistan.

Potrivit presei americane, Ayman al-Zawahiri a fost ucis într-o lovitură cu dronă efectuată de CIA în capitala afgană, Kabul. Departamentul de Stat oferise o recompensă de până la 25 de milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea sau condamnarea liderului al-Qaida.

Ascultă:

 
Lectorul Facultății de Științe Politice București, Şerban Cioculescu, despre uciderea lui Zawahiri