Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul „Război Rece”: Rusia, Franța și SUA luptă pentru influență în Africa

razboi_rece_dpapool_ap.jpg

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, (stânga) și președintele francez Emmanuel Macron
Sursa imaginii: 
dpa/Pool/AP via France 24

Liderii ruși, francezi și americani traversează Africa pentru a câștiga sprijin în contextul războiului din Ucraina, ducând ceea ce unii spun că este cea mai intensă luptă pentru influență de pe continent de la Războiul Rece.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și președintele francez Emmanuel Macron vor vizita mai multe țări africane. Samantha Power, șefa Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, a mers recent în Kenya și Somalia. Reprezentanta SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfiel, va merge în Ghana și Uganda.

„Este ca și cum s-ar desfășura un nou Război Rece în Africa, unde părțile rivale încearcă să câștige influență”, a declarat William Gumede, director Democracy Works, o fundație care promovează buna guvernare.

În vizitele sale pe continentul afectat de secetă și de foamete, Lavrov a încercat să prezinte Occidentul drept „personajul negativ”, învinuindu-l pentru creșterea prețurilor la alimente, în timp ce liderii occidentali au acuzat Kremlinul că folosește în mod sfidător mâncarea ca armă și că duce un război imperialist de cucerire – cuvinte menite să atragă ascultătorii din Africa postcolonială.

Sub conducerea președintelui Vladimir Putin, Rusia încearcă de câțiva ani să câștige sprijinul Africii, restabilind prietenii care datează de o jumătate de secol, vreme la care Uniunea Sovietică a susținut multe mișcări africane care luptau pentru a pune capăt dominației coloniale.

„Acum, acea campanie a trecut la o altă etapă”, a precizat Gumede.

Influența Moscovei în Africa a fost adusă în discuție în luna martie, în timpul votului ONU de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina. În timp ce 28 de țări africane au votat în favoarea rezoluției, o minoritate semnificativă a țărilor de pe continent – 25 – fie au votat împotriva, fie nu au votat deloc.

Un înalt diplomat rus a vizitat de curând Egiptul, Congo, Uganda și Etiopia, promițând prietenie și acuzând SUA și țările europene că au dus la creșterea prețurilor la alimente prin aplicarea unor politici de mediu „nesăbuite”. De asemenea, acesta le-a acuzat că au strâns rezerve de alimente în timpul pandemiei COVID-19.

„Situația din Ucraina a afectat sectorul alimentar, dar nu din cauza operațiunii militare speciale a Rusiei, ci din cauza reacției total nepotrivite a Occidentului, care a aplicat sancțiuni”, a declarat Lavrov în Addis Abeba, capitala Etiopiei.

În Uganda, Lavrov a fost primit cu căldură de către președintele Yoweri Museveni, care de ani de zile este aliat al SUA, dar care a refuzat să critice Rusia în urma invaziei. Museveni a sugerat la începutul războiului că acțiunile lui Putin ar putea fi justificate de faptul că Ucraina se află în sfera de influență a Rusiei.

Lavrov și-a arătat sprijinul față de reforma Consiliului de Securitate al ONU pentru a oferi țărilor africane locuri permanente și o influență mai mare.

Aflându-se în compania lui Lavrov, liderul din Uganda a vorbit cu drag despre vechile legături cu Rusia, întrebând cum ar putea să disprețuiască Moscova când are legături cu statele care au luat parte la sclavie.

Museveni, un lider de opinie care a deținut puterea pe continent timp de trei decenii, este alegerea clară a Rusiei pentru stabilirea unor legături, a precizat Asuman Bisiika, un analist politic din Uganda.

„Uganda este centrul puterii în Africa de Est”, a spus Bisiika.

Museveni, în vârstă de 77 de ani, a purtat cu strictețe masca în public de la izbucnirea pandemiei COVID-19. Dar nu a făcut la fel atunci când l-a felicitat pe Lavrov în fața fotografilor, dorindu-și aparent să-și arate sprijinul față de Rusia. Musevini a purtat din nouă mască la următoarea apariție publică, la o zi distanță.

De asemenea, Rusia atrage opinia publică africană prin intermediul televiziunii sale de stat, RT, cunoscută anterior sub numele de Russia Today. RT a anunțat că va deschide un nou sediu la Johannesburg.

În luna martie, RT a fost eliminat brusc de pe cea mai mare platformă cu plată din Africa, Multichoice, cu sediul la Johannesburg, după ce Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva Rusiei. Nu este clar dacă înființarea unui nou sediu îi va permite rețelei RT să reia transmisiunile în Africa prin intermediul Multichoice, care susține că are 22 de milioane de abonați pe continent.

„Rusia luptă pentru a se face auzită pe continent. Nu este important pentru efortul de război din prezent, ci pentru influența lor politică pe termen lung” spune Anton Harber, profesor de jurnalism la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud. „Li se pare că este mediul prielnic pentru a-și exercita influența, și, bineînțeles, voturile din cadrul ONU sunt importante”.

În timpul turneului său în Africa, Emmanuel Macron a acuzat Kremlinul că a folosit canale de televiziune precum RT pentru a răspândi propaganda în sprijinul războiului. Acesta a mai spus că oficialii de la Kremlin au șantajat lumea prin împiedicarea exportului de cereale din Rusia.

„Ne șantajează, deoarece ei sunt cei care au blocat cerealele din Ucraina. Ei sunt cei care controlează cerealele țării”, a declarat acesta în Benin. De asemenea, președintele francez a mers în Camerun și în Guineea-Bissau.

Macron le-a cerut africanilor să nu mai sprijine Rusia.

„Vă spun aici, în Africa, un continent care a suferit din cauza imperialismului colonial: Rusia este una dintre ultimele puteri coloniale, imperialiste. Aceasta hotărăște să atace țara vecină pentru a-și apăra interesele”, a spus ea. „Aceasta este realitatea”.

Samantha Power, șefa Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, s-a aflat în Africa de Est pentru a promite că va sprijini regiunea să lupte împotriva foametei provocate de o secetă devastatoare care durează de mai mulți ani. Aceasta nu a ezitat să critice Rusia.

„Prin blocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei și prin restricționarea comerțului cu îngrășăminte rusești, acțiunile lui Putin au avut drept consecință provocarea durerii pentru oamenii din Kenya și din alte țări din jurul lumii”, a declarat Power în Nairobi. „Rănește cetățenii din Kenya pentru propriul său bine”.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24