Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul Revoluției din decembrie 1989 a fost retrimis în judecată

iliescu_tv.jpg

Ion Iliescu, 1989
Revolutia în platoul Televiziunii Romane, 1989
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, prin rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților Ion Iliescu – fost președinte al României, Gelu Voican Voiculescu – fost viceprim-ministru și Iosif Rus general in retragere, fost șef al Aviației Militare, fiecare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Potrivit rechizitoriului, acțiunile acestora au a indus în eroare opinia publică în mod sistematic creându-se și generalizându-se o psihoza terorismului. Psihoza a cauzat numeroase situaţii de foc fratricid și astfel, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 -30 decembrie 1989, au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional.

Acest dosar nu mai are decât trei inculpați deoarece, între timp, majoritatea au murit. Dosarul se judecă de 30 de ani, iar istoricul Mădălin Hodor crede că nici acum nu se va ajunge la un verdict pentru că rechizitoriul e prost întocmit.

 

Mădălin Hodor adacugă că nu crede într-un verdict în genul celor date contra foștilor naziști, în prezent foarte bătrâni.