Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Micul David ungar în fața Goliatului global

trump_orban.jpg

Donald Trump și Viktor Orban în Texas, Statele Unite, august 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Viktor Orban

Pentru prima dată după discursul de la Tușnad care i-a adus critici virulente, premierul ungar Viktor Orban a susținut un nou discurs, de data aceasta în Statele Unite, la invitația Partidului Republican. A spus multe glume și metafore, și le-a dat o replică și celor care îl consideră rasist.

Partidul Republican din Statele Unite este sprijinit de numeroase organizații, printre care Uniunea Conservatoare Americană (ACU). Din 1974, Uniunea organizează în fiecare an Conferința Conservatoare pentru Acțiune Politică (Conservative Political Action Conference, CPAC). În deceniile care au trecut, CPAC a devenit cel mai important loc de întâlnire al dreptei politice americane, la care participă politicieni, consilieri, activiști și simpatizanți. Aceștia din urmă își dau votul de simpatie personalității pe care o consideră liderul Partidului Republican sau pe cine ar sprijini la următoarele alegeri prezidențiale americane.

Donald Trump a câștigat de trei ori acest vot. Mai nou au loc CPAC și în afara Statelor Unite, pentru prima dată în Europa în Ungaria, anul acesta. Ediția din acest an a CPAC din Texas, Statele Unite a demarat ieri seara, avându-l ca invitat pe premierul ungar Viktor Orban.

Discursul său, primul după cel de la Tușnad, a fost unul în stil american, presărat cu glume, ironii la adresa adversarilor și metafore grandioase. Astfel, de exemplu, Orban a descris țara sa ca "o națiune bătrană, mândră, dar totuși de mărimea unui David, care stă singură în fața Goliatului Woke global". Dar asta nu reprezintă o problemă, pentru că, așa cum a spus Orban, "victoriile au devenit parte din rutina noastră de zi cu zi".

Premierul a dat și sfaturi republicanilor cum să obțină și ei asemenea victorii. El a încurajat publicul conservator să nu se teamă să spună pe nume inamicilor, pentru Ungaria de exemplu unul este George Soros, care luptă împotriva valorilor creștine și, "pe care în Ungaria îl numim doar Gyuri bacsi".

Dar Ungaria rezistă și altor presiuni. Toate țările europene au capitulat în fața impozitului minim global. Ungaria este ultima țară care rezistă acestei măsuri, a spus Orban, fără să detalieze de ce acest lucru este un câștig așa de mare pentru Ungaria. Apoi, SUA a anulat de curând un acord privind impozitările cu Ungaria. Acest pas a fost răzbunarea stângii politice, a arătat Orban.

Globaliștii sunt de vină și pentru prelungirea războiului din Ucraina, în viziunea premierului ungar. "Strategia liderilor globaliști extinde și prelungește războiul și reduce șansele păcii", a spus el, din nou, fără să explice care ar fi interesul globaliștilor. Oricum, pacea va fi posibilă doar prin negocieri între Statele Unite și Rusia, iar Europa are nevoie acum de o Americă cu un lider puternic. Trebuie să ne luăm înapoi instituțiile la Washington și la Bruxelles, trebuie să ne coordonăm sarcinile, să devenim prieteni și aliați, a spus Orban, referindu-se la tabăra conservatoare din cele două țări.

Inevitabil, Viktor Orban a vorbit și despre personalitatea politică Viktor Orban. În țara confruntată cu migrația ilegală dinspre Mexic, el s-a definit ca singurul premier anti-migrație din Europa, primul care a luat măsuri împotriva migrației internaționale. În ce privește acuzațiile că ar fi rasist, aceasta este doar campania dusă de industria "idioată" de fake news, a concluzionat Orban.