Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oksana Pokalciuk, responsabila Amnesty International pentru Ucraina, a demisionat

oxana_pokalciuc_amnesty.jpg

Responsabila Amnesty International pentru Ucraina, Oksana Pokalciuk, a demisionat  după ce Kievul a criticat raportul organizaţiei
Responsabila Amnesty International pentru Ucraina, Oksana Pokalciuk, a demisionat după ce Kievul a criticat raportul organizaţiei
Sursa imaginii: 
Oksana Pokalciuk / Twitter

Responsabila Amnesty International pentru Ucraina, Oksana Pokalciuk, a demisionat după ce Kievul a criticat raportul organizaţiei care acuza armata ucraineană pentru periclitarea civililor, transmite AFP. 

Într-un comunicat difuzat vineri noaptea pe pagina sa de Facebook, Pokalciuk recunoaşte că raportul din 4 august a folosit neintenţionat propagandei ruse.

Într-o altă postare, Pokalciuk afirmase că Amnesty nu a ţinut seama de apelurile echipei sale de a nu publica raportul şi că "ieri aveam speranţa naivă că totul se poate aranja şi că textul va fi înlocuit. Dar astăzi mi-am dat seama că nu se va întâmpla asta".

Amnesty şi-a asumat vineri în întregime raportul în care arătat că forţele armate ucrainene îşi instalează infrastructuri militare în zone locuite, în şcoli şi spitale, ceea ce pune în pericol civilii şi încalcă legislaţia internaţională.

Raportul a provocat iritare la Kiev. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat chiar organizaţia pentru drepturile omului că "încearcă să amnistieze statul terorist rus", punând "victima şi agresorul, într-un anumit fel, pe picior de egalitate".

"Dacă nu trăiţi într-o ţară invadată de ocupanţi care o fac bucăţi, probabil nu înţelegeţi ce înseamnă să condamnaţi o armată de apărători"; a scris reprezentanta Amnesty în Ucraina. Ea susţine că a încercat să convingă conducerea organizaţiei că raportul este părtinitor şi nu ţine seama de punctul de vedere al ministerului ucrainean al apărării.

Pokalciuk arată că Amnesty a trimis în cele din urmă o solicitare ministerului, însă a lăsat prea puţin timp pentru un răspuns, iar ca urmare raportul pare să susţină versiunea Moscovei. "În efortul de a proteja civilii, acest raport a devenit un instrument al propagandei ruse", a adăugat ea.

Agnes Callamard, secretară generală a Amnesty, a dat asigurări vineri că concluziile raportului se bazează pe "dovezi obţinute în cursul unor investigaţii de mare amploare, supuse aceloraşi norme riguroase şi procese de verificare ca întreaga activitate a Amnesty International".

citește și: Amnesty International acuză armata ucraineană că pune în pericol civilii. Reacție dură din partea Kievului | RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct