Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trebuie scos UDMR-ul de la guvernare? Alfred Simonis (PSD): Guvernul are nevoie de stabilitate

Alfred Simonis tara decizii nimeni asculta.jpg

Alfred Simonis respinge criticile din spațiul public față de măsurile fiscale
Alfred Simonis respinge criticile din spațiul public față de măsurile fiscale
Sursa imaginii: 
Facebook/Alfred Simonis

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, declară la RFI că personal, ar fi vrut o reacție mai coerentă a UDMR, după discursul cu tentă rasistă al lui Viktor Orban de la Băile Tușnad. E o discuție ce trebuie să aibă loc în coaliție, spune parlamentarul, care crede că ”sunt afirmații extrem de grave, dar sunt făcute de cineva care nu are legătură cu UDMR”.

Alfred Simonis condamnă declarațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, unde premierul Ungariei a vorbit despre puritatea rasei maghiare: ”Sunt niște afirmații extrem de grave, sunt condamnabile, sunt niște afirmații care cred că sunt fără precedent la nivel de lider de Guvern în Europa cel puțin în ultimii 50 de ani, probabil (...). Aceste afirmații nu pot fi interpretate ca o scăpare de moment, pentru că s-au repetat și în alte ocazii, deci este o credință, un crez al domnului Orban”.

Liderul deputaților PSD și-ar dori o reacție mai tranșantă a UDMR: ”Trebuie să facem totuși o delimitare, afirmațiile nu au fost făcute de Kelemen Hunor, ci de Viktor Orban. Kelemen Hunor nu este șeful lui Viktor Orban, ca să poată să-l tragă la răspundere. E adevărat, personal, aș fi vrut o poziție publică mai coerentă și mai asumată din partea UDMR, în ceea ce privește aceste afirmații ale liderului Guvernului de la Budapesta, însă în același timp nici nu am văzut o poziție prin care să afirme că le susține (...). E o discuție care trebuie să aibă loc în coaliție. Atât liderul PSD, cât și ceilalți lideri ai coaliției au spus că va avea loc o discuție pe această temă, în prima coaliție”.

 

Președintele Iohannis după discursul lui Viktor Orban: E nevoie de clarificări publice din partea UDMR

 

Supraviețuitorii Holocaustului au criticat declarațiile „absurde și periculoase” făcute de Viktor Orban (analiză RFI)

 

Întrebat dacă UDMR-ul ar trebui scos de la guvernare, Alfred Simonis a răspuns: ”Opinia mea este că în România, în acest moment, avem un Guvern cu o largă majoritate, suntem într-un context internațional complicat, întreaga planetă se află într-o criză care începe să fie de proporții, în urma agresiunii Rusiei în Ucraina. În acest context, n-aș vrea să fac afirmații hazardate și n-aș vrea să iau decizii, dacă ar fi decizia la mine, atât de abrupte, fără să fac o analiză de ansamblu, atunci când o iau”.

Întrebat dacă PSD nu are o problemă să stea la aceeași masă în coaliție cu un partid care refuză să se delimiteze clar de afirmațiile cu tentă rasistă ale lui Viktor Orban, deputatul social-democrat a replicat: ”Dacă acele declarații erau făcute de cineva de la UDMR, am fi avut o dificultate în a mai sta la masă cu dânșii. Faptul că tac e o chestiune care mie, personal, nu-mi place, dar de aici până la a nu mai sta la masă cu aceștia e drum lung. Guvernul are nevoie de stabilitate, e mai importantă stabilitatea României, decât dorința noastră de a scoate de la UDMR totuși o poziție publică pe această temă. Sunt afirmații extrem de grave, dar sunt făcute de cineva care nu are legătură cu UDMR”.

 
Alfred Simonis, despre declarațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad și tăcerea UDMR