Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Gavrilița, la raport. Premierul: ”Mai avem mult de lucru”. Obținerea statutului de țară candidată la UE, realizare istorică

poza_guvern.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

La Chișinău, membrii Cabinetului de Miniștri au prezentat rapoarte, la un an de ”guvernare solidară cu oamenii”. Deși a apreciat munca colegilor, premierul Natalia Gavrilița a menționat că mai este mult de lucru, iată de ce nu și-a dorit o abordare triumfalistă, în stilul vremurilor de altădată. Mai ales că este așteptată o iarnă grea, cu multe încercări. În altă ordine de idei, șefa Cabinetului de Miniștri s-a referit și la cea mai mare reușită, realizare istorică a acestui Executiv - obținerea statutului de țară candidată la UE pentru R. Moldova.

Înainte ca fiecare ministru să-și prezinte raportul de activitate, prim-ministrul R.Moldova, Natalia Gavrilița, a ținut să sublinieze că lumea de astăzi este foarte diferită de lumea din momentul în care Executivul pe care îl conduce a preluat guvernarea. ”Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Mulți oameni o duc foarte greu la noi în țară”, continuă șefa Cabinetului de Miniștri, ”iar autoritățile au pârghii limitate, din simplul motiv că multiplele crize cu care ne confruntăm sunt de natură globală și afectează până și cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, inclusiv țări cu mult mai bogate decât Republica Moldova”. 

”Anul trecut porneam cu speranța că vom reuși să construim împreună Moldova vremurilor bune, o țară în care să nu își mai aibă locul corupția, nedreptatea, sărăcia și frica față de ziua de mâine. Ne-am angajat, în egală măsură, să spunem întotdeauna adevărul. Iar realitatea este că a trecut unul din cei mai grei ani din istoria celor peste trei decenii de independență a țării noastre. Deja loviți de efectele pandemiei Covid-19, am fost confruntați cu creșterea abruptă a prețurilor la energie și, de mai bine de cinci luni, trebuie să facem față și consecințelor războiului nedrept și nejustificat din vecinătatea noastră. Lumea de astăzi este foarte diferită de lumea de la momentul în care am preluat guvernarea”. 

Natalia Gavrilița recunoaște că prin măsurile dispuse nu s-a reușit în totalitate luarea poverii facturilor mai mari sau a prețurilor crescute pentru bunuri de primă necesitate de pe umerii celor mai vulnerabili. ”Ne așteaptă o iarnă grea cu multe încercări, pentru care ne pregătim încă de pe acum”. ”Mai este mult de lucru și de aceea nu ne-am dorit o abordare triumfalistă, în stilul vremurilor de altă dată, în care oficialii statului vorbeau în spațiul public doar despre realizări, în timp ce nereușitele erau trecute sub tăcere”. 

Potrivit prim-ministrului R.Moldova, în ciuda faptului că membrii Guvernului au fost nevoiți să acționeze mai degrabă ca niște pompieri care sting focuri izbucnite la tot pasul în jurul lor, au ținut foarte mult să așeze R.Moldova ”pe un drum bun și corect”. ”Am reușit să pornim reforma în justiție, să deblocăm asistența externă și să demarăm ample proiecte de infrastructură și dezvoltare regională. Am pus la dispoziția satelor și orașelor noastre fonduri semnificativ mai mari decât în alți ani, de exemplu prin intermediul programului Satul European. Am ieftinit o serie de servicii publice, precum tariful pentru eliberarea actelor de identitate. Oamenii beneficiază de o gamă mai largă de medicamente compensate”. 

”Obținerea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană reflectă credibilitatea de care ne bucurăm după ani de izolare diplomatică. Știm cu toții că în absența unei astfel de credibilități nu ar fi fost posibil nici sprijinul acordat de Uniunea Europeană, de statele sale membre (cum ar fi România, Franța, Germania sau Polonia) sau de ceilalți parteneri de dezvoltare”, mai afirmă Natalia Gavrilița.

Totodată, vicepremierul Nicu Popescu susține că s-a muncit enorm pentru a plasa Republica Moldova pe acest făgaș ferm, ireversibil, de aderare la Uniunea Europeană. ”Știm cu toții că țara noastră de peste două decenii a avut aspirații europene, iar în ultimele luni aceste aspirații europene au fost recunoscute de Uniunea Europeană. Am lucrat pe dosare foarte concrete care ar aduce și deja aduc beneficii concrete pentru cetățenii din Republica Moldova, inclusiv în domeniul liberalizării transporturilor, a exporturilor, liberalizarea roaming-ului cu România, consolidarea cooperării pe domeniul de apărare și securitate, cu Ministerul Finanțelor am lucrat la deblocarea asistenței externe și pentru a fortifica capacitățile statului nostru de a avansa și de a europeniza țara noastră”.

„În următorul an, evident, ne vom concentra pe implementarea recomandărilor Comisiei Europene, care rezultă din statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, vom continua să lucrăm pe îmbunătățirea serviciilor consulare și pe fortificarea capacităților pe diplomația economică”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu, șeful Externelor de la Chișinău.

De partea sa, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, s-a referit la planul de măsuri, propus recent de Guvern, în cazul în care va fi limitată furnizarea gazelor naturale. Sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, reducerea temperaturii agentului termic și ore online, doar câteva dintre măsurile propuse. O eventuală organizare a învățământului la distanța, 10 zile pe lună, a trezit deja nemulțumirea părinților care sunt nevoiți să meargă la muncă. Vicepremierul a dat asigurări că cel puțin în septembrie și octombrie, copiii vor învăța cu prezența fizică.

Trebuie spus că, Republica Moldova este dependentă de importurile de gaze naturale. Practic 100% sunt livrate de compania rusă Gazprom. În același timp, Republica Moldova nu dispune de capacități de stocare a gazelor naturale. Deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între Moldovagaz și Gazprom, în continuare persistă riscul privind rezilierea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate, susțin autoritățile moldovene.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre raportul Guvernului Gavrilița, la un an de activitate