Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Aurescu: Condamnăm cu fermitate acțiunile militare ale forțelor rusești în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

bogdan_aurescu_parlamentari_ambasador_rus.jpg

Bogdan Aurescu, ministru de Externe
Sursa imaginii: 
Facebook/MAE

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, condamnă, într-o postare pe Twitter, ceea ce numește ”acțiunile militare ale forțelor rusești în apropierea centralei nucleare” și atrage atenția că ele comportă riscuri pentu întreaga Europă.

”Condamnăm cu fermitate acțiunile militare ale forțelor rusești în apropierea centralei nucleare #Zaporizhzhya. Astfel de acțiuni nesăbuite sunt iresponsabile și comportă riscuri pentru întreaga Europă”, se arată în postarea lui Bogdan Aurescu.


Sursa imaginii: 
Twitter/Bogdan Aurescu

Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste lovituri.

"Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare", a spus Volodimir Zelenski.

"Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare", a declarat Zelenski luni seară.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986, provocând cel mai mare accident nuclear civil şi degajând un nor radioactiv care s-a răspândit în toată Europa.