Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Explozii puternice în zona unei baze militare ruseşti din Crimeea (Reuters)

explozie_crimeea.jpeg

Explozii în Crimeea în apropierea unei baze militare ruseşti
Sursa imaginii: 
Captură video TACC

Trei martori locali au declarat pentru Reuters că au auzit marți mai multe explozii puternice și au văzut fum negru ridicându-se din direcția unei baze aeriene militare rusești de la Novofedorivka, în vestul Crimeei.

Update 22h00: Bilanţul exploziilor produse marţi la o bază aeriană din regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014, este de un mort şi cinci răniţi, a anunţat marţi seară guvernatorul Serghei Aksionov, conform cotidianului Le Monde. Alte cinci persoane au fost rănite în exploziile produse la Baza aeriană rusă Novofedorivka, iar 30 au fost evacuate. Cel puțin 12 explozii de intensitate variabilă au fost auzite în decurs de un minut, În jurul orei 15.30 p.m., au declarat doi martori pentru Reuters. Trei au fost deosebit de puternice, declanşând incendii şi degajări de fum.

Imagini video descrise ca fiind de la locul exploziei şi postate pe reţelele de socializare arată o degajare de fum în zonă. Autenticitatea imaginilor nu a fost deocamdată verificată.

 

 

Circa 30 de minute mai târziu, încă o deflagraţie, descrisă de martori ca fiind cea mai puternică, a produs încă două coloane de fum şi o degajare de praf. Sirenele au fost auzite în oraşul Saky din apropiere.

Potrivit agenției ruse de presă TASS, baza militară este folosită de Ministerul rus al Apărării. Aici există un complex de pregătire pentru teste la sol pentru a exersa decolarea și aterizarea aeronavelor de aviație navală.

Guvernatorul rus al Crimeii, Serghei Aksionov, a transmis pe Telegram că a plecat în zonă şi că sunt ''în curs de clarificare circumstanţele'' exploziei.   Serviciile de urgenţă au fost desfăşurate, iar unii localnici spun că s-au aglomerat şoselele pe direcţiile de plecare dinspre zona de coastă. Ministerul rus al Apărării a transmis ulterior că explozia survenită la aerodromul militar Saki a fost provocată de detonarea muniţiei de aviaţie şi că nu sunt victime, relatează agenţia RIA. Nu a fost niciun atac şi echipamentele militare nu au fost afectate de explozie, mai susţine ministerul rus.

Partea ucraineană nu a comentat deocamdată pe marginea acestei explozii. Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost până în prezent ocolită de bombardamente în războiul declanşat de Rusia în februarie prin agresiunea împotriva Ucrainei. Mai devreme marţi, armata ucraineană a anunţat că a efectuat ceea ce pare a fi cea mai în profunzime lovitură în interiorul teritoriului Ucrainei ocupat de armata rusă, relatează CNN.