Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Putin este o bestie și un fascist” – John Sweeney, autorul unei cărți recent apărute despre liderul de la Kremlin

carte_john_sweeney.jpg

Carte John Sweeney
John Sweeney a inclus în această carte și experiența sa din timpul invaziei Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Penguin Random House/Facebook John Sweeney

Apărută pe 21 iulie anul acesta, cartea “Ucigașul de la Kremlin” a jurnalistului britanic John Sweeney. Se constituie într-un rechizitoriu împotriva președintelui Rusiei. John Sweeney a acordat un interviu în exclusivitate un interviu la RFI despre această proaspătă apariție editorială.

Reporter: Titlul dezvăluie intenția autorului: această carte este un manifest împotriva președintelui Rusiei, Vladimir Putin, iar autorul se constituie practic într-un procuror care prezintă probe extrem de clare, greu de contestat.

John Sweeney: Sunt sătul de timiditatea și lăcomia Occidentului în relația sa cu Vladimir Putin. Și chiar azi la aproape șase luni de la invadarea Ucrainei există oameni care spun: ‘Hai să-i dăm lui Putin ce vrea și pe urmă să mergem mai departe și să rezolvăm’.

Aceasta este o neînțelegere fundamentală a naturii bestiei, căci el este o bestie. Este foarte important ca acest mesaj să ajungă la câți mai mulți oameni cu putință. Acest om nu este doar un ucigaș, el este un ucigaș în serie și este stupid și o risipă de timp și de bani să faci altceva decât să i te opui cu aceeași ferocitate și tenacitate cu care el ni se opune nouă.

Deci asta fac eu în această carte, prezint probele, care nu sunt invenții, sunt acuzații susținute de probe și acolo unde sunt lucruri pe care le spun de care nu sunt sigur explic de ce este așa. Oameni ca mine și ca tine și ca prietenii noștri din Occident nu există în Rusia, pentru că au fost otrăviți, împușcați, închiși sau forțați să plece.

Reporter: Cartea începe și se termină cu călătoriile lui John Sweeney în Ucraina în acest an, unde a văzut de aproape efectele invaziei rusești, printre ele masacrul de la Bucea și bombardamentele împotriva capitalei Kiev.


Alla, Leonid și John Sweeney
John Sweeney a văzut la fața locului în Ucraina brutalitatea cu armata rusă duce războiul
Sursa imaginii: 
John Sweeney

John Sweeney: M-a influențat în mod semnificativ pentru că scriam dintr-un teatru de război, dar eu am vrut să scriu această carte de ani și ani, chiar din vremea când m-am întors de la primul lui război, al doilea război din Cecenia, pe care armata rusă l-a dus cu o brutalitate și fără milă.

Eu l-am numit pe Vladimir Putin un criminal de război încă din anul 2000, pe baza a ceea ce am văzut în Cecenia. Ce mă înnebunea e că nimeni nu voia să mă asculte, cu două excepții: marea actriță britanică Vanessa Redgrave, care a rămas constantă în critica ei, dar și Jeremy Corbyn, fost lider al Partidului Laburist.

Corbyn era un critic al lui Vladimir Putin atunci când lideri occidentali ca George W Bush și Tony Blair încercau să-l vadă pe Putin ca cineva cu care se pot înțelege. Eu cred că aceea a fost o greșeală prostească din partea lor, dar atunci când Occidentul a început să i se opună, chiar dacă la un mod timid, atunci Corbyn și-a schimbat discursul, pentru că el are o busolă strâmbă: orice ar face americanii, eu fac invers.

Se pot pune întrebări cu privire la uzul și abuzul de putere al americanilor, dar Statele Unite sunt în mod fundamental o democrație, cu mecanisme de control care funcționează într-o democrație, în timp ce Rusia și China nu sunt democrații. Putin e un pericol pentru omenire și acesta este scopul cărții mele, de a trage un semnal de alarmă.   

Reporter: Cartea lui John Sweeney, fost jurnalist la Observer și BBC, se înscrie într-un șir de cărți despre Putin, printre care cea a jurnalistei ruso-americane, Masha Gessen, Omul fără față – Improbabila ascensiune a lui Vladimir Putin. O carte asemănătoare, dar ceva mai circumspectă, decât cea a lui John Sweeney.   


Vladimir Putin și John Sweeney
John Sweeney l-a surprins pe Vladimir Putin în 2014 în timpul unei vizite în Siberia
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

John Sweeney: În primul rând cartea scrisă de Masha Gessen e o carte excelentă din care eu citez pe larg cu atribuiri, dar ea a scris-o în 2014 și dacă eu scriam cartea mea în 2014 ar fi fost mult mai diferită.

Reamintiți-vă că eu l-am întâlnit pe Putin în 2014 și el a stat de vorbă cu mine, ceea ce arată că deși ceea ce mi-a spus a fost neadevărat, el totuși stătea de vorbă cu un jurnalist critic de la BBC. Putin din 2014 e destul de diferit de cel de azi. El a devenit mai intransigent, mai malefic și este mult mai ușor să-l deslușești acum, decât era atunci, pentru că atunci masca multe, dar acum cu invazia Ucraina, masca a căzut.

Reporter: Două dintre afirmațiile cele mai controversate din cartea lui John Sweeney sunt acuzația de pedofilie și afirmația că Vladimir Putin ar fi fost abandonat de părinții săi naturali.

John Sweeney:  Asupra acuzației de pedofilie nu sunt convins. Motivul pentru care o menționez în carte pentru că ambii care au menționat-o au murit în circumstanțe misterioase. Alexander Litvinenko (otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006, n.r.) e cel mai cunoscut, dar potrivit primei variante a cărții sale Artiom Borovik (mort într-un accident de avion în 2000, n.r.) ar fi menționat-o și el.

Alexandr Litivinenko
Alexandr Litvinenko înainte și după otrăvirea cu poloniu în 2006
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Eu am menționat foarte clar că nu există suficiente probe care să confirme ce a scris Litvinenko. Sunt de acord cu ce spunea analistul de securitate american Paul Joyal, care l-a sfătuit pe Litvinenko să nu includă în cartea sa asta deoarece era periculos, iar eu nu susțin acea teorie. Dar a atrage atenția că cei doi oameni care au făcut aceasta au sfârșit în circumstanțe misterioase este jurnalism factual și corect, mai ales despre Litvinenko despre care nu am niciun dubiu că a fost otrăvit.

Povestea cu Putin bastard, aici îl citez pe profesorul Donald Rayfield, și el spune că el nu crede că acea poveste a fi adevărată, dar ulterior Jim Fallon, profesor de psihiatrie la Universitatea Californiei din Irvine, care nici nu e de acord cu speculația, dar el consideră că la o vârstă foarte fragedă, Vladimir Putin, în comun cu alți dictatori genocidari, a fost abuzat sau abandonat de părinții săi naturali, mai ales de mama sa, iar aceasta este o trăsătură comună la persoane care sunt psihopați ucigași în serie. Fallon spune că este foarte comun ca astfel de oameni să nege astfel de povești și adesea distrug orice probă în acest sens.

Reporter: John Sweeney abordează și zvonurile cu privire la diversele boli ale lui Vladmir Putin, inclusiv cinci tipuri de cancer de care ar suferite, vehiculate în diverse cercuri, inclusiv servicii secrete. Dar dacă Putin ar fi bolnav terminal, ar fi el oare tentat să folosească în război arma nucleară?

John Sweeney: Nu cred că Putin va folosi arma nucleară și motivul pentru care nu cred că o va face este pentru că președintele Asociației Psihiatrilor Ucraineni, Semion Gluzman, a spus recent că Putin e rău, dar nu e nebun, nu are halucinații, nu aude voci.

Vladimir Putin cu Serghei Șoigu
Vladimir Putin se înconjoară numai cu oameni care gândesc ca el, ca ministrul apărării, Serghei Șoigu
Sursa imaginii: 

Eu cred că el este un actor rațional, cu o foarte limitată capacitate de a vedea lumea așa cum este pentru că e s-a anturat de o bulă de fasciști ruși care gândesc ca el. De altfel, KGB-ul, în evaluarea sa din anii ’80 a spus despre el că are o totală lipsă de empatie și este un evaluator extrem de prost al riscurilor.

De ce spun că este un actor rațional? Pentru că: 1 – după șase săptămâni armată rusă a renunțat la atacul Kiev-ului. Aceasta arată că la vârful Kremlinului Putin a înțeles armata sa nu va putea cuceri capitala Ucrainei și că trebuie să se concentreze asupra celorlalte obiective din est și sud; 2 – Nu l-a ucis pe Aleksei Navalnîi în închisoare. Și nu a făcut asta pentru că el știe, ca actor rațional mulți oameni vor ieși în stradă la Moscova și la Sankt Petersburg și el nu vrea ca acest lucru să se întâmple; 3 – el nu a decretat mobilizarea generală pentru că se teme de o reacție negativă din partea clasei de mijloc prospere din Moscova și Sankt Petersburg.      

În concluzie, eu cred că avem un om care a făcut o greșeală colosală, care este iremediabil prost informat despre Ucraina, despre Occident, despre modernitate în general, care vede lumea așa cum era atunci când s-a alăturat KGB-ului în anii ’70, iar privirea sa asupra lumii nu s-a schimbat și nu a înțeles că Rusia însăși s-a schimbat.

Lui nu-i mai pasă nicidecum de comunism, dar el este în favoarea imperialismului rusesc, fascismului rusesc, Ruskii Mir – Lumea Rusă. Crezul în comunism a murit cu mult timp în urmă. Aș prefera ca Putin să fie un imperialist și un naționalist rus, dar care a alunecat progresiv către extrema dreaptă, iar acum îl consider pe Putin un fascist rus.

Reporter: În cartea sa John Sweeney face o lungă listă a persoanelor care i s-au opus lui Putin într-un fel sau altul și au sfârșit rău, adeseori în circumstanțe ne-elucidate. Nu se teme el de mâna lungă a Kremlinului?

John Sweeney: E o listă lungă a criticilor lui Vladimir Putin și eu mă aflu pe această listă. Dar eu sunt englez și scriu în engleză, nu în rusă, iar această carte nu a fost tradusă în rusă. Deci aș spune că dacă ar fi 300 de oameni pe care Vladimir Putin ar vrea să-i ucidă eu aș fi la numărul 298.

Cartea “Ucigașul de la Kremlin – povestea explozivă a domniei terorii a lui Putin” a apărut pe 21 iulie la editura Penguin Random House

 
Ascultați interviul cu John SWEENEY realizat de Petru CLEJ