Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de mii de ruși, uciși sau răniți în Ucraina. Cum va justifica Putin în fața populației acest sacrificiu?

ap663064378470.jpg

Vladimir Putin trebuie să justifice întoarcerea acasă a soldaților ruși răniți pe front, precum și repatrierea celor decedați în Ucraina
Sursa imaginii: 
AP/Paul Sancya

În Ucraina, lupte grele au fost raportate în apropiere de orașul Donetsk din estul țării, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele rusești lansează valuri de atacuri în încercarea de a prelua controlul asupra întregii regiuni industrializate Donbas. În acest context, „luptele se vor intensifica”, afimă la RFI colonelul Ion Petrescu. El mai spune că Vladimir Putin se confruntă din ce în ce mai mult cu o problemă greu de gestionat: întoarcerea acasă a soldaților ruși răniți pe front, precum și repatrierea celor decedați în Ucraina. „Apar resentimente în cadrul unor categorii importante din populație. Geopolitica este bună la televizor, dar, când în familie nu mai există o ființă dragă sau cineva s-a întors acasă grav rănit, lucrurile se schimbă”, subliniază colonelul Ion Petrescu.

Ion Petrescu: Evoluția din Donbas și ceea ce se întâmplă în sudul Ucrainei au două componente. Dacă ne referim la Donbas, acolo continuă modul de operațiune pe care l-a stabilit statul major al armatei ruse. Acela de a aduce trupe noi în primul tranșeu, de a bombarda masiv pozițiile ucrainene, de a simula învăluirea pe flancuri pe fondul retragerii pe aliniamente intermediare spre centrul Ucrainei a trupelor armatei ucrainene pentru a fi salvate viețile militarilor, care altfel și le-ar pierde în mod inutil datorită bombardamentelor masive rusești. De abia atunci intră în luptă infanteria rusă sprijinită de blindate ale forței expediționare trimise de Moscova în statul independent ucrainean. În ceea ce privește sudul Ucrainei, am observat că și e o știre publică, nu mai spunem un lucru care ar putea fi considerat o speculație, 10.000 de militari ruși au fost dislocați din Donbas în sudul Ucrainei deoarece se așteaptă mult anunțata și întârziata ofensivă masivă a forțelor ucrainene. Cu precizarea că vine data de 11 septembrie, când se intenționează cu ocazia alegerilor din Federația Rusă, să se organizeze referendumuri care să aibă drept scop o desprindere a sudului Ucrainei de Ucraina sub forma a două republici separatiste. Și apoi, după modelul Crimeei, o includere a acestora în cadrul Federației Ruse. De aceea, acolo confruntările se duc la ora actuală pentru fiecare sat, pentru fiecare kilometru de teren. Pe de o parte observăm o dorință a forțelor ucrainene să apere orașele, respectiv localitățile mici pe care au reușit să le preia de la trupele ruse. După cum, de partea ocupanților, observăm determinarea de a păstra ceea ce au reușit să captureze până acum.

Reporter: Domnule colonel, vorbiți despre tancuri, despre blindate, infanterie, lupte care probabil se vor intensifica și care ne duc cu gândul la confruntări de o asemenea amploare cum au fost cele din al doilea război mondial. Vedeți lupte asemănătoare ca intensitate, ca pierderi umane în lunile ce vor urma?

IP: Foarte bună comparația dumneavoastră cu luptele din Al Doilea Război Mondial în condițiile în care Ucraina nu are la ora actuală o dotare adecvată a forțelor aeriene. A făcut demersuri pe lângă Statele Unite ale Americii ca să trimită piloți ca să fie instruiți să acționeze cu avioane F16, în varianta în care Guvernul american va livra asemenea tipuri de aeronave de luptă armatei ucrainene. Pe de altă parte, și forțele aeriene ruse, care sprijină loviturile cu rachete executate de la sol sau de pe nave ale flotei din Marea Neagră ale Federației Ruse, nu controlează tot cerul Ucrainei și participă doar cu lovituri punctuale fie la distrugerea unor obiective civile pentru schimbarea demografiei și adoptarea politicii buldozerului geopolitic, fie sprijină punctual, cum e cazul Donbasului, anumite acțiuni locale ale armatei ruse. Să nu uităm că Pentagonul este cel care a intervenit în evaluarea pierderilor armatei ruse. Nu o face de pe poziții subiective, precum este acuzat Kievul, care a ajuns la o aproximare de circa patru divizii pierdute de ruși pe terenurile din Ucraina. Pentagonul susține că este vorba deja de circa 80.000 de militari ruși, dintre care aproximativ 20.000 sunt răniți care au necesitat o returnare în țară. Această reîntoarcere parțială acasă a sicrielor, pentru că nu trimit toate sicriele din rațiuni politice și o revenire parțială a răniților în localitățile de unde au plecat în Ucraina generează resentimente la nivelul unor categorii importante din populația rusă. Geopolitica este bună la televizor, dar când în familie vezi că nu mai există o ființă dragă sau s-a întors acasă cineva extrem de grav rănit, lucrurile se schimbă în mentalitatea celor afectați.

Rep: Rămâne de văzut cum va reacționa populația rusă. Vedem că numărul protestelor anti război a scăzut foarte mult. Știm bine ce poți să pățești în Rusia dacă te opui războiului sau lui Vladimir Putin...

IP: Mai sunt două evenimente pe care trebuie să le semnalăm scurt celor care beneficiază de munca dumneavoastră. Este vorba de 7 octombrie, aniversarea celor 70 de ani de viață a lui Vladimir Putin, când va anunța ceva. Vom vedea ce. Poate chiar o încetare temporară a focului. Și mai avem la finalul anului reamintirea existenței Uniunii Sovietice, care dacă ar mai fi supraviețuit încetării războiului rece, ar fi împlinit 100 de ani de existență. Mai nou la Moscova o voce a lansat ideea reeditării Uniunii Sovietice într-o altă formulă, de uniune de state care ar vrea să fie ferite de impactul unor intervenții venite din Uniunea Europeană. Este o demagogie și o falsificare a adevărului. Uniunea Europeană, ca și NATO, sunt adeptele cooperării, păcii, a dialogului, chiar dacă de partea cealaltă a mesei sunt oameni cu alte viziuni economice și politice.

Ascultă:

 
Colonelul Ion Petrescu, despre evoluția conflictului din Ucraina