Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia a traversat deșertul dar și-a menținut democrația. Și asta e remarcabil

criza_grecia.jpg

Drapelul Uniunii Europene deasupra vestigiilor arheologice grecesti
Sursa imaginii: 
Pexels

Din 20 august, Grecia va ieşi, din aşa-numitul cadru de supraveghere extinsă impus de Uniunea Europeană, transmite Agenția Reuters, citată de Agerpres. Se încheie astfel un lung și dureros capitol din istoria recentă a acestei țări. Cu consecințele și lecțiile de rigoare.

După cum a anunțat Ministerul de Finanţe de la Atena, ieșirea din cadrul de supraveghere extinsă va da ţării o mai mare libertate în elaborarea politicii economice.

Începând din anul 2018, evoluţiile şi politicile economice ale Greciei au fost monitorizate de Comisia Europeană, în regim de supraveghere extinsă, după ce din 2010 şi până în 2015, Atena a avut nevoie de trei pachete internaţionale de asistenţă de la Uniunea Europeană şi FMI, cu o valoare totală de peste 260 de miliarde de euro.

Atena şi-a îndeplinit cea mai mare parte a angajamentelor şi promisiunilor asumate faţă de Bruxelles, fapt confirmat într-o scrisoare trimisă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, şi comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni.
 

Nota de plată a populismului

Grecia marchează astfel ieșirea dintr-un deceniu de reforme dureroase din punct de vedere social, însă de neevitat în condițiile în care țara intra în criza financiară de după 2008 într-o situație dezastruoasă.

 Și aceasta este cea mai importantă lecție: politicile iresponsabile, populiste și corupte, risipa banului public sunt plătite, în cele din urmă, cu vârf și îndesat, de cetățeni. Că doar nu s-a pomenit vreun lider politic să ajungă să ceară ajutor social fiindcă a sărăcit de pe urma propriilor decizii.

 În al doilea rând, se cuvine să remarcăm exemplul luminos al grecilor, care nu doar că și-au asumat dificultățile, nu doar că și-au păstrat proverbiala lor bucurie de a trăi, dar în condiții extrem de grele și-au menținut sistemul democratic. Nu au cedat tentației autoritarismului, ultranaționalismului  și populismului, deși cântece de sirenă s-au auzit, dinspre extrema stângă și cea dreaptă deopotrivă.

 Să ne amintim că, în 2015, sub influența partidului de stânga Syriza, aflat la putere, grecii au respins prin referendum planul de redresare propus de creditorii externi. În cele din urmă, guvernul premierului Alexis Tsipras și-a asumat măsurile cerute, după ce l-a vizitat pe Vladimir Putin și, se pare, s-a întors de la Kremlin cu mâna goală.

 

Putea fi mai rău

 Între timp, în pofida greutăților economice, Grecia a rezolvat dosarul nord-macedonean, cu toată opoziția grupărilor ultranaționaliste susținute de clerul ortodox și – așa cum s-a dovedit mai târziu – de agenții Rusiei, expulzați pe capete din țară.

 A trecut cu bine peste provocările Turciei din estul Mării Egee, fără a-și pierde cumpătul și a escalada tensiunile și a făcut față, cu greu, afluxului de refugiați.

 Proteste au fost, adeseori marcate de violențe și nu odată manifestanții au ars în stradă steagurile Germaniei sau ale Uniunii Europene. Dar până la urmă, rațiunea a triumfat.

 Desigur, Grecia este și azi o democrație imperfectă – guvernul de centru-dreapta al premierului Kiriakos Mitzotakis are de făcut față unui imens scandal legat de folosirea de către serviciile secrete a unor programe-spion împotriva unor lideri ai opoziției sau jurnaliști. După cum, asupra autorităților de frontieră planează acuzații privind rele tratamente la adresa refugiaților.

 Dar Grecia se află azi la mare distanță - și în sensul pozitiv – față de ce i se prezicea acum mai bine de un deceniu. Nu a generat prăbușirea monedei euro, nu a plecat din Uniunea Europeană, nu a cunoscut o revoluție marxistă și nici nu a derapat către extrema dreaptă, nu a trecut de partea Rusiei.

 A traversat deșertul și și-a păstrat democrația, cu toate problemele ei. Ceea ce este remarcabil.

 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 11 august 2022