Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Zamfir (PSD): Liberalizarea prețurilor la energie a fost o mare eroare

Daniel Zamfir reducere cheltuieli bugetare ANRE.jpg

Daniel Zamfir: Coaliția nu va lua măsuri de austeritate
Daniel Zamfir: Coaliția nu va lua măsuri de austeritate
Sursa imaginii: 
Facebook/Daniel Zamfir

PSD propune reglementarea prețurilor la energie, cel puțin pentru un an de zile. Președintele Comisiei Economice a Senatului, social-democratul Daniel Zamfir spune la RFI că liberalizarea pieței de către guvernarea de dreapta a fost ”o decizie extrem de proastă”.

Daniel Zamfir explică propunerea PSD privind prețurile la energie: ”Propunem ceea ce trebuia să funcționeze de la început, propunerea noastră a fost încă de anul trecut aceea de reglementare a prețurilor la energie. Asta înseamnă că pe tot lanțul, de la producător, distribuitor și ajungând la consumatorul final, să avem un preț reglementat. Mecanismul ăsta de compensare pe care l-a propus ministrul Popescu, ministrul PNL al Energiei, în momentul ăsta a dovedit că nu poate sub nici o formă să stăvilească creșterea prețurilor la energie (...). Faptul că s-a luat decizia în 2019 de guvernarea de dreapta să liberalizeze prețurile la energie iată, se dovedește că a fost o decizie extrem de proastă (...), s-a făcut o mare eroare (...). Singura posibilitate ca să putem avea o iarnă cât de cât liniștită, cu o economie funcțională, cu oameni care să nu dispere este acest mecanism de reglementare a prețurilor la energie, cel puțin pe un an de zile”.

La remarca jurnalistului că liberalizarea pieței energetice ar fi trebuit pregătită din timp, inclusiv de guvernele PSD, senatorul a replicat: ”Exact în 2019, legea consumatorului vulnerabil, care era una din etapele care trebuiau parcurse, una din legile care trebuiau aprobate, era în dezbatere publică, tocmai urmând să fie aprobată la sfârșitul lui 2019. Exact la sfârșitul lui 2019, Guvernul PSD a fost trântit prin moțiune de cenzură. De asemenea, erau investiții în derulare la anumite grupuri energetice, la centrala pe gaz de la Iernut, de exemplu, care de doi ani de zile stagnează”.

 
Daniel Zamfir, despre propunerea PSD privind reglementarea prețurilor la energie