Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia amenință că va bloca deciziile UE, Bruxelles nu se arată impresionat

polonia_1.png

Sursa imaginii: 
France 24

Polonia amenință că va bloca orice inițiativă a Uniunii Europene care are nevoie de unanimitate, în cazul în care nu-i vor fi eliberate fondurile din Planul de Redresare și Reziliență. Cum a reacționat Bruxelles-ul și care sunt perspectivele?

Disputa dintre Varșovia și Bruxelles nu este nouă. Dar ea s-a acutizat după ce, la începutul acestei săptămâni,  Comisia Europeană a blocat 63 de milioane de euro din bugetul cuvenit Poloniei, întrucât aceasta nu și-a achitat amenda fixată de Curtea Europeană de Justiție, în 2021, pentru nerespectarea statului de drept.

 Potrivit Agenției Reuters, citată de Agerpres, guvernul conservator de la Varşovia, nu doreşte să retragă unele măsuri din sistemul judiciar, adoptate în ultimii şapte ani, deşi Curtea Europeană de Justiţie le-a declarat incompatibile cu tratatele UE.

 Astfel, Planul de redresare și reziliență al Poloniei, constând în granturi în valoare de 24 de miliarde de euro și credite de 11,5 miliarde este deocamdată blocat.

 Planul a fost inițial validat, în iunie, de Comisia Europeană, dar președinta Ursula von der Leyen a precizat, pe fondul criticilor acerbe venite din Parlamentul European, că banii vor fi virați către Varșovia doar în măsura în care aceasta "își va îndeplini angajamentele clare în legătură cu statul de drept". Printre acestea, o desființare reală a Camerei Judiciare, în linii mari un echivalent al Secției Speciale din România. Or, așteptările Comisiei Europene nu au fost onorate.
 

În schimb, în ultimele zile, oficiali de la Varșovia, au înăsprit tonul.

 Într-un articol din publicația germană Die Welt, premierul Mateusz Morawiecki a acuzat UE de "comportament imperialist" în raport cu statele mai mici. Iar secretarul general al Partidului lege și Justiție (PiS), Krzysztof Sobolewski au amenințat că Polonia ar putea bloca deciziile în cadrul UE, în domeniile unde este nevoie de unanimitate, dacă fondurile nu sunt deblocate. 

Ar putea fi vorba despre decizii în domenii precum politica externă şi de securitate, fiscalitatea sau finanţele.

 De asemenea oficialul polonez a mai sugerat că ar putea construi o alianţă în Parlamentul European pentru a depune o moţiune de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen.
 

Însă este puțin probabil ca Bruxelles-ul să cedeze, notează Reuters, citată de Agerpres.

Agenția citează o oficialitate europeană potrivit căreia "Comisia nu este foarte îngrijorată de asemenea ameninţări", adăugând că partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, "testează noţiunea de <<inamic>> pentru alegeri".

În primăvara anului 2023, în Polonia urmează a avea loc alegeri legislative. Cele din 2019 au fost câștigate la limită de partidul Lege și Justiție, care a avut însă nevoie de o  coaliție pentru a putea guverna – o coaliție marcată de o serie de diviziuni și nemulțumiri, mai ales din partea membrilor care ar dori o linie și mai dură în raport cu Bruxelles-ul decât a fost dispus să adopte guvernul lui Mateusz Morawiecki.

 Acum, Partidul Lege și Justiție are de ales între a se dovedi mai maleabil cu instituțiile europene pentru a putea accesa sumele importante din Planul de redresare sau a da satisfacție facțiunilor mai dure și a prezenta Uniunea Europeană drept adversar în viitoarea campanie electorală.

 

Dar, cu tot discursul dur de la Varșovia, lucrurile rămân în discuție.

Polonia are nevoie de finanțare și, în plus, opinia publică din această țară nutrește puternice sentimente pro-europene.

 

Apoi, Polonia se află în prima linie în ce privește răspunsul european în fața agresiunii ruse.

 

Cât despre demersul unei moțiuni de cenzură la adresa Comisiei Europene, acesta este pe cât de temerar pe atât de lipsit de șanse. O realitate pe care și Varșovia o cunoaște foarte bine.

 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 12 august 2022