Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Năsui la RFI: Planul Guvernului e perfid, nu va naționaliza fățiș Pilonul II de pensii

Claudiu Nasui USR pensii speciale PNRR case self pay.jpg

Claudiu Năsui anticipează un dezastru în PNRR, din cauza pensiilor speciale
Claudiu Năsui anticipează un dezastru în PNRR, din cauza pensiilor speciale
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Planurile Guvernului privind naționalizarea Pilonului II de pensii sunt efectiv reale, declară la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei. Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, spune pentru Economedia că nu există în lucru și nici în intenție vreo Ordonanță de Urgență care să naționalizeze Pilonul II. ”Este un fake news, de la cap la coadă”, afirmă el.

Claudiu Năsui spune cum ar putea Guvernul să naționalizeze Pilonul II de pensii: ”Este exact ceea ce a făcut Ministerul Finanțelor și la începutul anului, atunci când respingea ideea de creșteri de taxe. Inclusiv ministrul Finanțelor, chiar și prim-ministrul, chiar și domnul Marcel Ciolacu tot respingeau, exclus să fie crescute taxele și cu toate acestea, au făcut fix asta, intempestiv și destul de puternic, aș spune. Avem un stat care trăiește peste măsura lui, cheltuielile sunt mult mai mari decât veniturile (...). În momentul acesta, ei tot caută surse de bani. Au crescut deja taxele, e o posibilitate să le crească în continuare, dar o altă posibilitate la care ei lucrează este exact asta, de a lua acei 3,75% care se duc lunar din salariul fiecărui român către Pilonul II, deci sunt banii noștri, de a-i prelua statul. De data aceasta, planul este ceva mai perfid, în sensul că nu o să se meargă pe o naționalizare fățișă, ci pe o șicanare constantă, o descurajare și o derentabilizare a fondurilor de pensii, astfel încât ele să fie cele care să nu mai vrea să stea în România și astfel, statul să vină ca mare salvator și să preia situația, inclusiv acel 3,75%, care e fix, așa cum spunea și domnul Budăi, ministrul Muncii, i-ar ajuta să echilibreze bugetul, adică să-și acopere cheltuielile pe care tot ei le-au crescut”.

Întrebat cum anume ar putea fi descurajate fondurile de pensii, vicepreședintele USR a răspuns: ”În două moduri. În primul rând, a început deja o campanie în care să se spună că fondurile acestea au pierdut banii românilor (...) și prin controale și reglementări tot mai restrictive și chiar abuzive ale ASF-ului în aceste fonduri de pensii, care vizează descurajarea și facerea nerentabilă a activităților în România”.

 

Ministrul Finanțelor respinge noile acuzații de naționalizare a Pilonului 2 de pensii

 

Reporter: Totuși, nu e periculos să lansați asemenea acuzații în spațiul public, pe un subiect atât de sensibil pentru români, fără să aveți și niște dovezi concrete? Practic, vă bazați afirmațiile doar pe niște suspiciuni și interpretări ale unor declarații făcute în spațiul public.

Claudiu Năsui: Am anunțat și că vor crește taxele în momentul în care am auzit lucrul acesta, chiar dacă ei au negat, până la urmă le-au făcut. Am anunțat și că vom avea o inflație de 15%, am estimat-o eu la peste 15%, în iarnă, când se estima că va fi pe la 9% și și de data aceasta, scenariile despre care am vorbit sunt efectiv reale, efectiv la ce se lucrează acum, chiar dacă aceiași oameni care au negat că vor crește taxele neagă lucrurile acestea în momentul acesta, lucrurile acestea sunt reale. Veți vedea că nu au cum s-o scoată la capăt, decât făcând genul acesta de lucruri.

 
Claudiu Năsui, despre presupusele planuri ale Guvernului de naționalizare a Pilonului II de pensii