Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Claudiu Năsui: Rectificarea bugetară este negativă pentru români

Claudiu Nasui OUG energie efecte crancene.jpg

Claudiu Năsui critică OUG pe energie
Claudiu Năsui critică OUG pe energie
Sursa imaginii: 
Facebook/Claudiu Năsui

Rectificarea bugetară anunțată de Guvern este criticată de USR. Executivul nu scade cheltuielile, ci dimpotrivă, le crește, se fac unele economii derizorii la papetărie, declară la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Ministerul de Finanțe a lansat în dezbatere publică rectificarea bugetară. O rectificare pozitivă, spune premierul Nicolae Ciucă. Finanțele, Sănătatea, Munca sunt printre ministerele care primesc bani în plus. Deficitul crește cu circa 2,5 miliarde de lei.

Claudiu Năsui critică rectificarea bugetară: ”Deficitul crește. Noi avem o problemă tocmai cu un deficit mult prea mare. Anunțul care a fost făcut înainte de către domnul Marcel Ciolacu a fost că Guvernul va strânge cureaua, ni s-a tot promis această strângere de curea și de fapt, n-o vedem. Dacă vă uitați la cheltuieli, ele cresc cu peste 20 de miliarde de lei, deci practic, avem aproape 28 de miliarde de lei creștere de cheltuieli. Avem un stat care iarăși o să crească mai mult cheltuielile, veniturile pe care le are sunt mai ales cele din energie, adică facturile crescute pe care le plătesc românii și impozitele pe care le ia statul din acele facturi, plus dividendele pe care le ia și redevențe și mai ia din zona aceasta și practic, în loc să-și reducă cheltuielile (...), fac taman opusul, cresc cheltuielile. Dacă vă uitați la capitolele care cresc cel mai tare, o să vedeți 2 miliarde de lei în plus la cheltuieli de personal, asta în condițiile în care salariile aparatului bugetar sunt deja semnificativ mai mari decât salariile din privat, în medie cu 2.700 de lei pe lună. În plus, mai e un capitol de subvenții, care crește și acela cu 3 miliarde de lei și aici intră și niște scheme pe care le desfășoară Ministerul Economiei, e un subiect separat, dar doar așa, ca să înțeleagă toată lumea, Ministerul Economiei va da 300 de milioane de euro, 100% din bugetul de stat, la 30 de firme, în curând. Aici se vede exact acest apetit al Guvernului de a nu scădea cheltuielile, ci tocmai dimpotrivă, de a le crește. Într-adevăr, au scăzut la papetărie, înțeleg că la papetărie se fac niște economii, dar ale sunt absolut derizorii”.

Vicepreședintele USR spune că rectificarea bugetară ”este pozitivă doar în sensul în care cresc cifrele și ei numesc rectificarea pozitivă sau negativă, în funcție dacă cresc sau scad cifrele. E negativă pentru români, pentru că înseamnă că e un stat care va cheltui cu 28 de miliarde în plus, ceea ce înseamnă 28 de miliarde în minus de la noi, pentru că statul se finanțează esențialmente de la noi, sunt și fondurile europene, ce-i drept, dar peste 90% din veniturile statului sunt taxe și impozite luate din economia reală”.

 
Claudiu Năsui, despre rectificarea bugetară