Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul UE va discuta interzicerea tuturor cetățenilor ruși în Uniune, la propunerea Cehiei

female-tourists-hand-have-happy-travel-map.jpg

Călătorii ruși UE
Toți rusii ar putea avea interzis în UE
Sursa imaginii: 
freepik.com

Propunerea privind interzicerea călătoriilor tuturor cetăţenilor ruşi în spaţiul Uniunii Europene va fi dezbătută la nivel informal la sfârşitul lunii august, anunţă Preşedinţia cehă a Consiliului UE. Comisia Europeană este, însă, reticentă în legătură cu generalizarea restricţiilor de călătorie.

Interzicerea totală a acordării vizelor pentru cetăţenii ruşi de către toate statele membre UE ar putea fi o altă sancţiune foarte eficientă contra Rusiei. În această perioadă a agresiunii ruse, pe care Kremlinul nu încetează să o intensifice, nu mai poate fi un turism de rutină pentru cetăţenii ruşi", a declarat, conform cotidianului Le Monde, Jan Lipavsky, ministrul de Externe al Cehiei, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Tema va fi discutată de miniştrii de Externe din ţările UE cu ocazia unei reuniuni informale care se va desfăşura pe 31, august la Praga.

Preşedinţia cehă a Consiliului UE va trebui să îl convingă pe Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, să formuleze o propunere formală pentru sancţiuni de acest fel. Comisia Europeană formulează propunerile privind acte legislative, care trebuie aprobate de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene. Însă Comisia Europeană este reticentă în legătură cu generalizarea interdicţiilor de călătorie pentru cetăţenii ruşi, insistând pentru protejarea disidenţilor, jurnaliştilor şi a familiilor.

Uniunea Europeană a impus, din cauza invaziei ruse în Ucraina, sancţiuni economice şi comerciale masive împotriva Rusiei. În plus, unii oficiali ruşi au interdicţii de călătorie, iar companiile aeriene ruse nu pot efectua zboruri în spaţiul comunitar.