Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scriitorul Salman Rushdie înjunghiat grav la New York. Suspectul a fost arestat, numele său este Hadi Matar

salman_rushdie_atacat.png

Salman Rushdie atacat
Salman Rushdie a fost atacat pe scena din New York unde urma să conferențieze
Sursa imaginii: 
Captură video

Scriitorul britanic de origine indiană, Sir Salman Rushdie, se află internat într-o stare gravă la New York, ca urmare a înjunghierii sale multiple vineri. Suspectul, arestat imediat, a fost numit ca Hadi Matar, un rezident al statului New Jersey.

"Veștile nu sunt bune. Salman își va pierde probabil un ochi, nervii din braț i-au fost secționați, iar ficatul i-a fost înjunghiat și afectat", a declarat Andrew Wylie într-o declarație scrisă agentul lui Salman Rushdie.  

Autorul, în vârstă de 75 de ani era prezentat publicului înainte de a ține o prelegere la Chautauqua Institution din New York, când un bărbat s-a repezit pe scenă și a început să-l atace, potrivit martorilor, înjunghiindu-l de multe ori.

Suspectul a fost arestat, fiind ulterior identificat ca Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, din Fairview, New Jersey, care a cumpărat un permis de intrare la eveniment. Poliția spune că nu cunoaște încă motivul agresiunii, dar crede că suspectul a acționat singur.

Hadi Matar
Suspectul pentru înjunghierea lui Salman Rushdie a fost numit de FBI Hadi Matar, un bărbat de 24 de ani din statul New Jersey
Sursa imaginii: 
Captură video

Rushdie este din 1988 ținta extremiștilor islamiști după publicarea cărții Versetele Satanice, considerată ce aceștia blasfematorie la adresa profetului Mahomed. Pe 14 februarie 1989 liderul religios șiit al Iranului, Ayatollah-ul Khomeini, a emis o fatwa – edict religios – prin care ordona executarea lui Rushdie.

În februarie 1997, ayatollahul Hasan Sane'i, liderul fundației Bonyad panzdah-e khordad (Fundația Cincisprezece de Khordad), a anunțat că recompensa oferită de fundație pentru asasinarea lui Rushdie va fi majorată de la 2 milioane de dolari la 2,5 milioane de dolari. Apoi, o fundație religioasă semi-oficială din Iran a majorat recompensa oferită pentru uciderea lui Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

Cartea Versetele satanice este interzisă în 14 țări și mai mulți editori care au publicat traduceri ale cărții au fost asasinați.

În 1998 președintele de atunci al Iranului Mohammad Khatami a declarat că Teheranul nu mai sprijină asasinarea lui Rushdie, ca o precondiție a reluării relațiilor diplomatice cu Marea Britanie, rupte în 1988.

Cu toate acestea, succesorul lui Khomeini, Ayatollah-ul Ali Khamenei a afirmat în 2005 că o fatwa nu poate fi anulată și ca atare este de datoria oricărui musulman să-l ucidă pe Rushdie.

Născut la Mumbai (fost Bombay) în India în 1947 într-o familie musulmană, Rushdie a fost educat în Anglia, studiind la Universitatea Cambridge, iar după o scurtă perioadă petrecută în Pakistan, unde familia sa se mutase de la Bombay, a emigrat în Marea Britanie.