Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Japonia: aniversarea capitulării din 1945 cu o vizită la un sanctuar unde sunt onorați și criminali de război

cramer-tojo-l.jpg

Hideki Tojo, general și prim ministru al Japoniei
Hideki Tojo, general și prim ministru al Japoniei, în boxa acuzaților, Tribunalul de la Tokio
Sursa imaginii: 
www.nationalww2museum.org

„Nu vom mai repeta niciodată ororile războiului. Voi continua să respect acest jurământ hotărât”, a declarat Fumio Kishida la o ceremonie, în prezența împăratului Naruhito. „Într-o lume în care conflictele sunt în continuare neclintite, Japonia este un lider proactiv în domeniul păcii”, a mai spus el.

Imagini difuzate de posturile de televiziune îi arată însă pe anumiți membri ai cabinetului său, vizitând Yasukuni, un sanctuar ridicat de împăratul Meiji în iunie 1869, care comemorează eroii care au luptat pentru Japonia în mai multe conflicte militare, dar și personalități civile care au adus servicii țării.

În credința șintoistă, Yasukuni păstrează sufletele morților, cunoscute sub numele de kami în japoneză. Kami sunt onorați prin texte liturgice și incantații. Printre aceste suflete se află și cele a 14 japonezi condamnați pentru crime de război de un tribunal aliat similar celui de la Nurenberg. Hideki Tojo, general și prim ministru al Japoniei în perioada războiului, executat de aliați, se află printre aceste suflete sacre.

Sarcina lui Fumio Kishida a fost dificilă: cu ocazia comemorării capitulării, el trebuia să evite iritarea vecinilor și partenerilor internaționali, ținându-i, în același timp, fericiți pe membrii mai de dreapta ai Partidului Liberal Democrat (PDL,)  în special după uciderea fostului premier Shinzo Abe, luna trecută.

Abe a fost ultimul prim-ministru din istoria recentă care a vizitat Yasukuni în timpul mandatului, în 2013 - o vizită care a indignat atât China, cât și Coreea de Sud și a atras chiar și un reproș din partea aliatului său apropiat, Statele Unite.

Coreenii, care marchează 15 august, dată drept Ziua eliberării naționale, au resentimente față de colonizarea peninsulei de către Japonia între 1910 și 1945, în timp ce China are amintiri amare legate de invazia și ocuparea de către trupele imperiale a unor părți din țară între 1931 și 1945.