Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tomac: Regimul criminal al lui Vladimir Putin practică un nou tip de șantaj la adresa Europei

Vladimir Putin

Vladimir Putin duce un război cu Ucraina, fără nici o regulă, spune Eugen Tomac
Vladimir Putin duce un război cu Ucraina, fără nici o regulă, spune Eugen Tomac
Sursa imaginii: 
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusia are comportamentul unui stat terorist, iar un dezastru la centrala nucleară de la Zaporojie ar însemna un dezastru pentru toată Europa, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de escaladarea situației în apropierea unității amintite.

Eugen Tomac condamnă atacurile Rusiei din zona centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina: ”Se pare că acest regim criminal condus de Putin a trecut la un nou tip de șantaj la adresa Europei, utilizând această centrală nucleară drept un pretext extrem de imprevizibil din punct de vedere al consecințelor, pentru că centrala este ocupată de către forțele militare ruse, iar faptul că în acest perimetru au loc atacuri militare ne poate pune în situația de a ne trezi cu o catastrofă nemaiîntâlnită în Europa”.

 

Spre un război nuclear declanșat din greșeală?

 

Bogdan Aurescu: Condamnăm cu fermitate acțiunile militare ale forțelor rusești în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

 

Eurodeputatul avertizează în legătură cu un dezastru nuclear: ”Să nu uităm că distanța între România și Zaporojie este ca distanța între Constanța și Baia Mare, sunt doar 700 de kilometri. Un dezastru la această centrală nucleară ar însemna un dezastru pentru toată Europa și evident și pentru noi. Am văzut câtă panică s-a instituit în țară, după declarațiile neinspirate ale ministrului Sănătății”.

Eugen Tomac spune că ”de la Moscova ne putem aștepta la orice în această situație, pentru că acest război nu are nici un fel de rațiune, Moscova joacă fără reguli, armata rusă este extrem de imprevizibilă (...). Rusia are comportamentul unui stat terorist”.

 
Eugen Tomac, despre atacurile Rusiei din zona centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina